Motto.”Pandemia i-a învățat pe tot mai mulți români că <datorită> nu-i totuna cu <din cauza>!” (N. Prelipceanu)
Speranță. "Se spune că regele David și-a pus odată bijutierul într-o mare încurcătură, cerându-i să-i facă o bijuterie pe care privind-o să se vindece de deznădejde și, deci, de nefericire. Dacă nu va fi reușind în trei zile atunci va primi pedeapsa capitală. Micuțul și înțeleptul <din fașă> Solomon se afla la curte și, văzându-l pe bijutier perpelindu-se, i-a dat soluția. Eliberat de nedumerire și disperare, bijutierul a apărut în fața regelui cu un inel gravat cu patru cuvinte… <Și asta va trece!>. Regele, văzându-l, s-a luminat pe loc. Între situația de azi și bijuteria lui David găsesc similitudini evidente din perspectiva efectului și sensului, similitudini care se cer a fi descoperite în taină și tihnă de fiecare dintre noi." (Cristina Chirvasie)
Cauză.Au recunoscut-o și autoritățile: principala cauză a răspândirii virusului ucigaș este mersul la muncă. Încă o dată, iată, s-a demonstrat – științific și statistic – că munca dăunează grav sănătății!
Pseudo-știri.„Prefer să folosesc termenul pseudo-știri, pe care îl consider cel mai adecvat corespondent semantic al termenului englezesc <fake news>, mai adecvat decât cel de «știri false». De altfel, alăturarea celor doi termeni, «știri» și «false», reprezintă o contradicţie în termeni (contradictio in adjecto): dacă sunt știri, nu pot fi false, iar dacă sunt false, nu mai sunt știri. O traducere cât de cât acceptabilă ar mai fi știri înșelătoare, care sugerează mai bine unele dintre multele înţelesuri ale cuvântului englezesc fake: imitaţie, contrafacere, fraudă, înșelăciune.” (Prof. Dumitru Borțun)
Prostie.În România am avut deja – la începutul lunii aprilie 2020 – peste 2.500 de cazuri de infecție cu Covid-19 și peste 78.000 de amenzi. Practic, avem cu mult mai mulți proști (chiar idioți, i-aș numi – n.a.) decât bolnavi! Să sperăm că virusul va putea fi biruit, eradicat, cât mai repede! Prostia, din păcate, niciodată...
Țestoasă. (Apropo de bâlbele, ratările autorităților de diferite ”ranguri” de a controla, stopa pandemia!) Un tânăr mergea pe jos printr-un sat și decide să se odihnească un pic. Se așază pe o bancă unde se afla un om mai în vârstă și începe să-i vorbească acestuia, cu entuziasm tineresc... despre ţară, guvern și, în cele din urmă, despre politicieni, legiuitori și cei asemenea lor. Bătrânul îi răspunde tânărului: – Eu cred că politicienii, parlamentarii noștri de azi... și alţii asemenea lor sunt ca o broască ţestoasă pe un stâlp. – Eu nu înțeleg această analogie… Ce înseamnă asta, domnule? Bătrânul explică: – Dacă vezi o broască ţestoasă stând în echilibru relativ stabil pe un stâlp de gard, la ce concluzii ai putea să ajungi? Văzând mirarea tânărului, continuă: – În primul rând: Nu înţelegi cum a ajuns acolo (ce dracu caută o țestoasă pe un stâlp de gard!?) – În al doilea rând: Nu poţi să crezi că stă acolo, bine mersi! – În al treilea rând: Știi sigur că nu ar fi putut să ajungă acolo singurică (o țestoasă nu are cum se urca pe un par, pe un stâlp... deci e o întrebare foarte firească: cine dracu a pus țestoasa pe stâlp!?). – În al patrulea rând: Este evident faptul că aceasta nu va face nimic folositor cât timp stă acolo (e clar: o țestoasă postată pe un stâlp de gard nu poate produce nimic... nici măcar ouă de broască țestoasă) – În al cincilea rând: Ar trebui să faci ceva să nu mai fie acolo. Morala: singurul lucru raţional ar fi s-o ajuţi să coboare! PS: Haideți... noi putem coborî - în România – ”țestoasele” de pe stâlpi! Leac.De când au aflat femeile - aflate în carantină la domiciliu - că în bloc s-a mutat o curvă, le-au dispărut, brusc, migrenele.