joi, 28 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 22 (7634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Împlinirile obştii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Rutenisarea”

Minorităţile ruteneşti, cele mai neînsemnate, se consideră la învăţământul şcolar şi în limba ruteană se propune astfel la Cacica şi în mai multe sate din împregiurimea Sucevei, pe când minorităţi române importante rămân neconsiderate. În comuna Breaza din districtul Câmpulung locuiesc 128 Români (chiar după raportul oficial care e compus în mod tendenţios faţă de naţionalitatea română), în Seletin 111 Români, în Cârlibaba 56 Români. Toate aceste comune n’au decât şcoli esclusiv ruteneşti şi bieţii ţăranii noştri de acolo sunt siliţi să vadă cum se rutenisează urmaşii lor prin şcoală şi se perd pentru neamul strămoşesc. Noi ne întrebăm însă: Putem noi suferi şi mai departe tot astfel de perderi?”.

„Patria”, Anul III, nr. 230, Cernăuţi, Vineri în 22 Ianuarie 1899.

 

„Împlinirile obştii”

„În acest alb ianuarie, satele Vama, Prisaca Dornei, Molid şi Strîmtura alcătuiesc una dintre cele mai frumoase şi bogate comune ale Ţării de Sus. O cifră rotundă oglindeşte pregnant puterea economică a aşezării; anul trecut fiecare dintre cei aproape 6.500 de localnici a realizat un venit mediu de 3.000 lei. Însemnele industrializării socialiste se concretizează aici într-o producţie diversă, de bună calitate, destinată pieţei interne şi exportului, nominalizată în cherestea, mucava, filtre auto, confecţii metalice, piatră pentru construcţii. În paralel cu aceasta, sub auspiciile consiliului popular comunal îşi desfăşoară activitatea o secţie prestatoare de servicii în ramura construcţiilor, iar cooperativa de consum a pus la dispoziţia populaţiei 25 ateliere specializate, de toate profilele. Crescătorii de animale duc cu cinste tradiţia îndeletnicirilor lor, livrînd importante cantităţi de carne, lapte, lînă, depăşindu-şi cu regularitate obligaţiile contractuale (numai în 1974 s-au predat statului cca. 200 tone carne, 6.000 hectolitri lapte, 850 tone fîn, 3.000 kg lînă)”.

„Zori noi”, Anul XXIX, nr. 8237, 22 ianuarie 1975.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Împlinirile obştii”.
 Vizualizări articol: 1176 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Împlinirile obştii”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei