„Credinţe poporale bucovinene” (III)
„Se crede că dacă pre cineva nu-l pot desbăra cu nici un mijloc dela beutul rachiului, să iee o inimă de ţarcă, s’o usuce, frece, şi să i-o dee de beut cu rachiu, apoi el desigur nu va mai be”.
„Se dice că acel bărbat, cărui i-a dat femeea crieri de mâţă în mâncare, nu-şi bate femeea”.
„Se crede că nu e bine a arunca năsipul care se află’n rânza gobăilor tăiate, jos, c’apoi acel ce calcă cu piciorul gol capetă bătucel la picior”.
„Gazeta Bucovinei”, Anul V, nr. 23, Cernăuţi, Duminică 19 Martie 1895.
„Autorităţile comunale atacate cu focuri de armă”
„În ziua de 26 Faur, 1935, pe la orele 2 după masă, dl. dir. şcolar Vasile Scripcariu, şi d-l I. Rusu, brigadier silvic, ieşind în sat au fost atacaţi cu focuri de armă. Focurile au fost trase cu arme militare din marginea satului. Cei doi domni nu şi-au pierdut curajul, ci s-au îndreptat înspre locul de unde veneau gloanţele. Răufăcătorii, observând că autorităţile se îndreaptă spre ei, au dispărut în locul acela, ascunzându-se într-o căsuţă mică. I-au somat pe răufăcători să iasă afară; Neprimind nici un răspuns, cei doi au rupt uşa, găsind înlăuntru 3 flăcăi Lipoveni. Făcându-li-se percheziţie corporală nu s’a găsit nimica. Căutând însă prin odaie, s’a aflat într-un fund de cuptor o carabină rătezată, ascunsă în cenuşă, şi câteva cartuşe. Arma a fost confiscată şi înştiinţată jandarmilor care cercetează cazul”.
„Suceava”, Anul I, Nr. 11-12, 21 Martie 1935.
“Combustibil mai ieftin”
“Pînă nu de mult, la furnalul de var de la Izvorul Alb şi Pojorîta, ale intreprinderii economice raionale <Rarăul> din Cîmpulung, se folosea drept combustibil lemnul. Din această cauză, preţul de cost al varului era mult prea ridicat. Imediat după ce muncitorii şi tehnicienii au luat cunoştinţă de iniţiativa metalurgiştilor de la Sinaia, au analizat posibilitatea folosirii în locul lemnului a unui combustibil mai ieftin. Încercările făcute au dovedit că pentru arderea varului, deşeurile de cărbune, lignitul, sînt combustibili la fel de buni ca şi lemnul. Prin introducerea acestui combustibil s-a obţinut, numai într-o lună de zile, o economie de aproape 30.000 lei”.
„Zori Noi”, Anul XI, nr. 2894, Suceava, Joi 14 martie 1957.