„Credinţe poporale bucovinene” (II)
„Buricul unui copil nou născut se leagă c’o aţă de cânepă de toamnă şi nu de vară, căci se crede că’n alt fel acei copii nu vor ave urmaşi, aşa cum cânepa de vară n’are sămânţă”.
„Dacă latră cânii uitându-se la lună va urma răsboiu”.
„Fata care spală cămeşi şi se udă pe vestminte va căpăta un bărbat beţiv”.
„Dacă cineva nu poate muri să se pue capul pe un cojoc, ş’apoi va muri uşor”.
„Gazeta Bucovinei”, Anul V, nr. 12, Cernăuţi, Joi 9/12 Fevruarie 1895.
Portul nostru curat...
„Numai prin districtele dela munte mai vezi portul nostru curat. În districtele dela ţară, însă, dacă nu-i cu totul părăsit, apoi cel puţin e împestriţat cu flenduri din târg...Ar fi bine să nu mai cumpărăm putregaiuri de prin târg...Fetele şi nevestele noastre să nu mai poarte fuste de mătasă şi bluze, ci bondiţe şi catrinţe, cu cari mai bine le şede”.
„Deşteptarea”, Anul I, nr. 6-7, Februarie 1908.
„O faptă lăudabilă”
„Leiba Ioan, elev în clasa a VII-a la Şcoala de 8 ani din Brodina, raionul Rădăuţi, pleca într-una din zile spre casa părintească, în satul Nisipitul. Ca s-o taie mai pe de-a dreptul, a ţinut-o tot pe poteca ce se întovărăşeşte cu linia ferată. Era un ger de ţi se întretăia răsuflarea. Leiba Ioan mergea privind de-a lungul şinelor metalice care păreau că se împreunează undeva în zare. La un moment dat, însă se opri nedumerit. Privea şi nu putea să înţeleagă...Cum? se mira Leiba Ioan. Şina ruptă? N-a mai stat nici o clipă pe gînduri. Imediat a dat de veste impiegatului de mişcare...De fapt ce se întîmplase? Din cauza temperaturii foarte scăzute, la curbă, o şină a căii ferate a crăpat şi s-a rupt, aceasta probabil în momentul trecerii pe acolo a trenului marfar nr. 5636. Pentru fapta sa, elevul Leiba Ioan merită toată lauda”.
„Zori Noi”, Anul XVII, nr. 4723, Suceava, Joi 14 februarie 1963.