„Împrejurimile Dornei. Escursiunea la Haituri”
„Una din ocupaţiunile productive la care se dedă poporaţia Dornei este lucrarea cherestelei. De vre-o câţi-va ani, anume de când societatea Goetz a luat în exploatare munţii din Bucovina, ea a deschis cu capitaluri mari exploatarea pădurilor până acolo unde nu ajunsese niciodată mai înainte. Pentru a uşura transportul din locurile cele mai retrase şi mai ne umblate, au construit nişte uluce de lemn ce se cobor din vârful munţilor până în vale, pe care bradii tăieţi alunecă în jos. Românii numesc aceste uluce slipuri, nume corupt din germanicul Schleppe. Tot în acest scop numita societate a mai făcut aproape de obârşiile râurilor Dorna şi Bistriţa nişte iezături în care se adună apa într’o mare câtime şi apoi i se dă drumul deodată, încât umflă apa râului şi îl face plutitor chiar în lăuntrul munţilor. Plutele ce stau gata înşirate pe râu, luate de apele umflate cu acest meşteşug, se cobor la vale până când ajung acolo, unde Bistriţa unindu-se cu Dorna, apa devine îndestul de mare pentru a transporta plutele chiar şi în timpul secetei”.
„Revista politică”, Anul II, nr. 5, Suceava, 15 Iuli 1887.
Teatru-chino în sala Dom Polski
„Oraşul posedă un teatru-chino în sala Dom Polski, care e condus de întreprinderea de teatru-chino din Cernăuţi. Reprezentările află loc în toată Sâmbăta şi Duminica şi se produc pe o pânză de proiecţiuni de argint, pe care apar tablourile foarte plastic. Fiind programele toate frumoase şi estetice, e acest teatru-chino un loc plăcut de petrecere pentru preaonoratul public al oraşului”.
„Foaia poporului”, Organul partidului naţional-ţărănesc, nr. 31, Cernăuţi, 16 Iulie1911.
Pentru prima dată pe un şantier minier o femeie este şefă de echipă
„La şantierul minei Arşiţa din centrul de exploatare minier Iacobeni lucrează o echipă compusă din 10 UTM-iste. Ele selecţionează minereul bun din resturile ce se aruncă în halde şi-l redau producţiei economisind cca. 50 tone minereu lunar. Echipa este condusă de tovarăşa Rogojan Zenovia. Este demn de remarcat faptul că pentru prima dată pe un şantier minier o femeie este şefă de echipă; aceasta datorită constituţiei RPR care dă drepturi egale femeilor cu ale bărbaţilor”.
„Lupta poporului”, Anul II, nr. 295, Suceava, Duminică 18 iulie 1948.