„La ruinele cetăţii din Suceava”
„Pe lângă ruinele cetăţii din Suceava a lăsat comitetul comunal să se pue însemnate plantage şi să fie înconjurate cu şanţuri. Şi într’adevăr este vara o plăcere de a face o preumblare până la acest loc romantic şi de mare însemnătate istorică. Am observat însă cu părere de reu că intrarea este de tot deschisă, încât acuma vitele târgului se preumblă prin plantage. Este o adevărată ironie, când vedi că la intrare este pusă o tablă pe care este scris că se va pedepsi cu doi florini călcarea plantagelor. Sperăm că d. primariu fără amânare va dispune să înceteze acest abus.
„Revista Politică”, Anul I, nr. 13, 15 Noember 1886.
„Fapta vitejească a unui băiat de 12 ani”
„Scrie de la Gazeta Transilvaniei: zilele trecute a sosit la Bistriţa, din Bucovina, un băieţel de 12 ani, fiul unui pădurar român de acolo. Numele băiatului e Ioan Huţu Marciu şi călătoreşte la Viena cu tatăl său la dorinţa Împăratului care vrea să-l cunoască pentru fapta sa eroică şi îndrăzneaţă.
Iată isprava sa: Ca băiat de pădurar, umblând într’o zi prin câmp şi păduri zări de la mică depărtare o patrulă de cazaci escortând 60 de prizonieri din armata noastră. Băiatul, curios, îi urmări de la distanţă şi ajungând la marginea satului, văzând pe cazaci că închid prizonierii într’un şopron, iar ei se duc la o crâşmă din apropiere, îi veni ideea să îi elibereze. Se strecură la şopron, deschise uşa, şi arătându-le direcţia îi sili să fugă. El se duse şi îşi făcu de lucru pe lângă crâşmă. După ceva vreme cazacii ieşiră, şi mare le-a fost spaima când văzură şopronul gol. Zărind pe băiat prin apropiere l’au întrebat dacă n’a văzut nişte soldaţi fugind. Băiatul le spuse că i-a văzut dar le arătase o direcţie contrară. După plecarea cazacilor sosi şi un ofiţer rus călare, pentru inspecţie. Se scoborî de pe cal, pe care îl legă de copac şi până se uită cu ocheanul după cazaci, băiatul dezlegă revolverul de lângă şea, îl ţinti şi-l nimeri drept în inimă. Încălecă calul şi nu se opri până în tabăra noastră, unde în curând sosiră şi soldaţii eliberaţi, cari povestiră isprava băiatului. Puiul de român va fi decorat”.
„Viaţa Nouă”, Anul III, nr. 150, 29 Noemvrie 1914.