sâmbătă, 22 nov 2008 - Anul XIII, nr. 276 (3957)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

22 Noiembrie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
„Alcoolismul”

“E o mare deosebire între vechea beţie veselă, cu vin bun, şi alcoolismul de adi, ruinător din pricina feluritelor otrăvuri. Aceste otrăvuri alcoolice sunt causa decăderei fisice şi morale. Alcoolismul impinge pe om la crimă; produce nebunia şi lui i se atribuesc o mulţime de boale de ficat. Vinul bun conţine, negreşit, o cantitate oarecare de alcool. Acesta îl putem be şi nu ne face rău. E însă nespus de rău şi primejdios pentru sănătate alcoolul, care se află în spirituoasele şi licorurile moderne fabricate…Prin urmare, alcoolul din vinul bun, despre care vorbim, nu e de aceeaşi natură cu alcoolul din spirt”.

„Gazeta Bucovinei”, Anul VI, nr. 92, Cernăuţ, Duminecă 17/29 Noemvrie 1896.

 

„Serbarea patronului breslei cismarilor din Suceava”

„În oraşul Suceava exista din bătrâni obiceiul ca fiecare categorie de breslaşi să-şi aibă patronul ei, un sfânt ocrotitor. Cismarii, cojocarii şi tălpălarii şi-au ales sărbătoarea „Intrarea în biserică a Sfintei Fecioare Maria” serbându-şi patronul în ziua de 21 Noemvrie a fiecărui an. În această zi toţi membrii breslelor de mai sus se adunau la sediul breslei şi în corpore având în frunte steagul, mergeau la biserica „Sfânta Maria” unde făceau pomeni pentru breslaşii morţi şi se rugau pentru sănătatea celor în viaţă. Aceste frumoase obiceiuri au durat până scurt timp înainte de isbucnirea războiului mondial, când toţi Românii erau uniţi în jurul steagului breslei, pe cutele căruia, într’un colţ ascuns, se vedeau culorile naţionale. După războiu, culorile naţionale s’au mărit, numărul membrilor însă s’a micşorat, căci aceeaşi fraţi Români s’au împărţit în partide, cari se duşmăneau de moarte chiar în sânul breslei din care făceau parte. În ultimii ani steagul nu mai era dus la biserică, meseriaşii nu se întruneau în locaşul sfânt al bisericii „Sf. Maria”, frumosul obiceiu dispăruse şi în locul lor s’au întronat diferite ideologii, cari desbinau pe Români şi înstrăinau puterea de organizare a meseriaşilor din aceeaşi categorie”.

„Suceava”, Anul I, nr. 270, 26 Noemvrie 1939.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 22 Noiembrie.
 Vizualizări articol: 1077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
22 Noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei