„Credinţe poporale bucovinene” (III)
„Se crede că (!) calului, cât trăiesce, i se pare omul mare cât un urieş, de aceea i se şi supune, şi abie când piere îl vede în adevărata lui mărime şi-i pare rău c’a ascultat pre om.
Se crede că dacă amestecă cineva laptele de la vaca sa cu lapte de la vacă străină, apoi vaca cea străină înceată de’a mai da lapte, din care causă nu se dă lapte unui străin, carele şi el are pe acel timp vacă mulgătoare”.
„Gazeta Bucovinei”, Anul IV, nr. 97, Cernăuţi, Joi 8/20 Decemvrie 1894.
„Biserica din Iţcani – Gara”
„O operă creştinească, de o mare însemnătate, este desigur ridicarea bisericii din Iţcani – Gara, cu atât mai mult cu cât ea se realizează într-o comună în care n’a existat până acum biserică. Creştinii puţini din această comună n’ar fi putut lupta singuri cu vremurile grele pentru a acoperi cheltuielile mari ce le necesită ridicarea unei biserici. Demne de toată lauda şi de a fi imitate şi repetate, au fost darurile autorităţilor şi publicului, care, unite cu strădaniile comitetului de construcţie, au dat clădirea unei biserici gata acoperite”.
„Suceava”, Anul I, nr. 2, 13 Decemvrie 1934
„Nuntă cu pacoste”
„Nuntă mare în satul Poiana Micului. Tocmai cînd le era nuntaşilor lumea mai dragă, hop că apare şi pacostea, Gh. C., afumat de rachiu. Invitaţii doreau melodii săltăreţe, cum e obiceiul, dar el, nu şi nu, să-i cînte de jale. Au pus oamenii <mînă de la mînă> şi l-au scos pe poartă. Ţi-ai găsit! Pe la miezul nopţii apare şi mai beat, se urcă pe masă, începe să joace şi face una de pomină: cu un cuţit sfîşie toate scoarţele de pe pereţi. Speriaţi şi crezând că au de-a face cu un nebun periculos, nuntaşii au fugit. Nunta s-a destrămat”.
„Zori Noi”, Anul XXVI, nr. 7458, Suceava, Sîmbătă 11 decembrie 1971.