Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 1 mai 2009 - Anul XIV, nr. 99 (4085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Aurel BURCIU

Aurel BURCIU


PNL

Traian Băsescu: 32%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Publicarea unor recente sondaje de opinie arată, în esenţa lor, faptul că optica electoratului se poate schimba dramatic pe un interval relativ scurt de timp! De exemplu, acum circa un an, inclusiv cu peste 6 luni în urmă, mai toate cercetările sociologice, punctele de vedere formulate de diverşi analişti politici îl considerau/confirmau pe dl Traian Băsescu ca fiind realmente „invincibil” în obţinerea unui al doilea mandat la Palatul Cotroceni. Astăzi, „datele problemei” sunt de cu totul altă natură! Evenimentele socio-economice derulate pe parcursul ultimelor 5-6 luni au scos în evidenţă un trend clar descendent al dlui Băsescu în preferinţele electoratului român cu privire la prima funcţie în stat. Aşa-numitul „şarm” personal al dlui Traian Băsescu, relaţia non-convenţională cu presa/media, zecile de mici „trucuri” la care a recurs permanent domnia sa pentru a-şi menţine simpatia în ochii electoratului, toate acestea par să nu mai funcţioneze?! Astăzi, doar 32% din electorat îl mai preferă (încă!?) pe dl Băsescu, în timp ce 68% dintre români au alte preferinţe electorale, oricare ar fi acestea! Cum s-a ajuns la această situaţie, confirmată sociologic?!

Dacă recurgem la un scurt exerciţiu de memorie colectivă, ne amintim că prin 2003, inclusiv la începutul lui 2004, dl Adrian Năstase era creditat în mai toate sondajele de opinie cu 60-70% din preferinţele electoratului român; absolut ilar, uneori aveam senzaţia materială că pur şi simplu dl Năstase „ieşea” fizic, la acel moment, din graficele unor sondaje de opinie prezentate la televiziune. Evident, dispunând de diverse instrumente specifice celui care exercită puterea de facto, dl Năstase a exploatat mediatic, pe parcursul întregului mandat de premier, orice context posibil pentru a se evidenţia. Ulterior, a urmat o prăbuşire ireversibilă a domniei sale în diverse sondaje, pentru ca, mai apoi, să fie învins în cel de-al doilea tur de scrutin de către dl Traian Băsescu.

Simplu spus, se poate aminti că „istoria se repetă”, întrucât, actualmente, este extrem de evident pentru oricine că, la alegerile prezidenţiale din anul curent, vom asista la un al doilea tur de scrutin! Care sunt încă elementele necunoscute ale acestei ecuaţii?

Sondajul efectuat de CURS arată că românii, în majoritatea lor, sunt extrem de pesimişti în ceea ce priveşte direcţia pe care o urmează România: 75% cred că ţara merge în direcţia greşită şi doar 15% consideră că ea urmează o direcţie potrivită; circa 84% dintre români cred că situaţia economică actuală, inclusiv piaţa muncii, este cu mult mai dezastruoasă faţă de 2008. Sondajul invocat mai reflectă şi un alt aspect, cel puţin indirect: faptul că asistăm la un pesimism generalizat al românilor şi că diverse decizii macroeconomice directe/conexe la evoluţia crizei globale au fost predominant eronate; pe cale de consecinţă, este absolut logic/natural ca efectele crizei să inducă o eroziune accentuată cu privire la încrederea de care beneficiază primii oameni în stat. Aşadar, se impun trei concluzii majore ce derivă dincolo de datele statistice confirmate de CURS! În primul rând, dl Traian Băsescu scade în sondaje ca urmare a asocierii explicite a domniei sale cu actualul Executiv condus de Emil Boc, întrucât dl Băsescu şi-a asumat public responsabilitatea formării actualului Guvern; în plus, el a „supervizat” acordul de împrumut cu FMI, acord ale cărui consecinţe sunt greu predictibile pentru cetăţeanul obişnuit. În al doilea rând, pe măsură ce apar noi candidaţi la prima funcţie în stat (Mircea Geoană, Crin Antonescu etc.) este absolut logic/natural ca scorul electoral al preşedintelui aflat în funcţie să urmeze un trend descendent. În al treilea rând, poziţionarea aparent surprinzătoare a PSD în fruntea opţiunilor electorale se explică prin aceea că mentalul colectiv a asociat din totdeauna actualul Executiv cu structura politică numită PD-L; doar întâmplarea a făcut ca în locul dlui Theodor Stolojan să fie premier Emil Boc.

Aşadar, cu titlu de opinie personală, este cert că vom asista în toamna acestui an la un al doilea tur de scrutin pentru prezidenţiale! Singura necunoscută a ecuaţiei: cu cine anume (Mircea Geoană sau Crin Antonescu?) se va confrunta dl Băsescu în cel de-al doilea tur de scrutin?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traian Băsescu: 32%.
 Vizualizări articol: 12944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Traian Băsescu: 32%3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei