De data asta, premierul Boc nu a tăiat nicio panglică, dar nici sucevenii nu au avut un câştig imediat. De data asta s-a zis lucrurilor pe nume, în speranţa că printr-o astfel de prezentare vom stoarce o lacrimă de compasiune pentru victimele inundaţiilor din anii trecuţi, sau vom primi ceva fonduri mai consistente pentru realizarea celor trebuincioase în cel de al doilea judeţ al ţării ca mărime, judeţul nostru. Ceea ce s-a spus cu ocazia vizitei premierului este fără îndoială adevărat, însă nu va fi suficientă prezenţa acestuia o singură dată la Suceava, pentru că promisiuni a făcut şi Tăriceanu - când a anunţat fonduri importante şi a solicitat primarilor intervenţia energică în refacerea infrastructurii şi a caselor distruse de inundaţii, a făcut şi Nicolaescu, cel care promitea, ori de câte ori se afla prin judeţ, că va finanţa cât de curând spitalele municipale din Fălticeni şi Vatra Dornei.
De ce spun asta şi de ce sunt reticent la promisiunile din nou făcute către alegători, indiferent de convingerile lor politice? Dintr-un motiv simplu, şi anume acela că se apropie cu paşi repezi data alegerilor pentru Parlamentul European şi mă tem ca un astfel de periplu similar vizitei de lucru să nu capete un context mai larg şi o acoperire naţională. Pe de altă parte, văzând principalii indicatori macroeconomici şi ţinând cont de posibila performanţă extrem de scăzută a economiei în anul 2009 (daca vom avea totuşi parte de creştere economică - cât de mică, dar să fie), îmi dau seama că dorinţa e mare, însă putinţa nu prea. Plapuma de care se vorbea pe la Bucureşti în urma cu câteva săptămâni e cam mică şi trag toţi de ea, iar promisiuni se fac în egală măsura, indiferent de data şi locaţia vizitei de lucru.
Avem un fapt cert la acest moment. S-au semnat contractele de finanţare pentru câteva drumuri judeţene şi avem aprobat un buget al judeţului cu circa 11 mii lei mai puţin în comparaţie cu banii care au fost alocaţi anul trecut. Mai punem la socoteală rata inflaţiei pe anul 2008 şi dacă mai ţinem cont de declaraţiile incendiare de la finalul anului trecut, când se atenţiona că nu mai există bani de la bugetul judeţului pentru plata asistenţilor maternali şi susţinerea activităţii de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, ne dăm seama că banii nu vor fi suficienţi în nici un caz în acest prim an de guvernare al coaliţiei PD-L-PSD. Şi dacă mai luăm în calcul şi declaraţia ministrului de finanţe Pogea, care anunţa posibilitatea unui rectificativ bugetar pe minus (ar fi o premieră în România ultimilor 20 de ani), atunci avem motive suficiente să fim măcar rezervaţi, dacă nu chiar pesimişti. În ceea ce ne priveşte pe noi, cei aleşi uninominal în Parlament, ne rămâne o temă importantă, cea de a susţine cauza judeţului şi a localităţilor componente, fără a ţine cont de apartenenţa politică a primarilor, însă mingea se află acum la Consiliul Judeţean şi de modul în care se va decide împărţirea resurselor către cele 114 localităţi componente, va depinde colaborarea în cadrul coaliţiei PD-L-PSD, sau PSD-PD-L, daca doriţi.