Acum când întreaga ţară trăieşte înălţătoarele clipe ale Parteneriatului pentru România - întru înfrângerea vrăjmaşei crize economice - imprevizibila şi dramatica viaţă politică suceveană ne oferă varianta sa de întruchipare a temei soldatului japonez. Referindu-se la criticile pe care Virginel Iordache, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, le-a formulat privind legalitatea hotărârii - adoptată de majoritatea PD-L a consilierilor locali - privind actul adiţional încheiat de Primărie cu firma Rosal pentru transportul deşeurilor la groapa de gunoi din Fălticeni, preşedintele Consiliului judeţean şi al PD-L Suceava, Gheorghe Flutur a precizat că acestea reprezintă „puseuri şi accidente locale”, care se cuvin a fi rezolvate la nivelul organizaţiei PSD. „Mai sunt soldaţi japonezi şi prin politică, unii care uită că s-a terminat războiul”, a punctat domnul Flutur.
Mă îndoiesc că, la această oră, după judecata propriului partid, Virginel Iordache stă, în sediul de pe strada Meseriaşilor, la colţ, în genunchi pe boabe şi cu mâinile ridicate. Să nu uităm că Shoichi Yokoi a fost primit, după repatriere, ca un veritabil erou.
Înţeleg diplomaţia cu care domnul Flutur a încercat să trateze această situaţie, atâta vreme cât domnia sa deţine o poziţie importantă la nivel naţional atât în PD-L cât şi în leadershipul alianţei de guvernământ. Numai că această abordare presupune riscul ca unul sau altul să se întrebe dacă nu cumva se încearcă a se ascunde gunoiul sub preş de dragul curăţeniei din odaia coaliţiei. Motiv pentru care mă voi opri asupra spuselor domnului Virginel Iordache, acest Shoichi Yokoi al politici sucevene.
Domnul Iordache a declarat că PSD sesizează Prefectura Suceava “pentru a analiza foarte atent” legalitatea hotărârii CL Suceava mai sus amintită. Bizară abordare. Pe de o parte, prin atribuţiile sale Prefectura are din oficiu această obligaţie. Pe de altă parte, domnul Iordache ar trebui să ştie că, domnia sa - ca, de altfel, oricare cetăţean interesat - are posibilitatea de a ataca hotărârea direct în instanţa de contencios administrativ.
Mergând mai departe, pe fondul problemei, cred că domnul Iordache greşeşte când afirmă că legislaţia impune organizarea unei licitaţii pentru transportul gunoiului la Fălticeni. Contractul iniţial presupune prestarea cumulată a mai multor operaţiuni (între care: colectare şi compactare în maşini; transport şi depozitare la groapa de gunoi). Modificarea locaţiei de depozitare s-a făcut unilateral de către consiliul local, sub presiunea legislaţiei de mediu. Prin urmare, primăria nu poate rezilia contractul. Mai mult, presupunând că s-ar organiza o licitaţie aparte pe transport, am putea ajunge la situaţia absurdă în care Rosalul colectează şi duce gunoiul până la marginea Sucevei de unde acesta este transbordat în maşinile altei firme pentru a lua drumul Fălticeniului.
Nu ştiu cum se face, dar, aici la Suceava, toate, de la măreţia mallurilor până la mitul soldatului japonez, cad în penibil.