Era de aşteptat ca aceste condiţii favorabile să se materializeze printr-o dezvoltare social economică pe măsură. Influenţa în partidul de guvernământ a liderilor suceveni nu a adus însă nici modernizarea tronsonului Roman-Siret din E85, nici a aeroportului şi nici vreo investiţie semnificativă. Ne-am procopsit doar cu mult trâmbiţatul megaproiect 'Suceava - utilităţi si mediu la standarde europene'. În 2003, Consiliul Judeţean a contractat un credit de 86,3 milioane de euro, a cărui rambursare urmând să se facă din bugetele localităţilor beneficiare. PSD Suceava a pus acest proiect în centrul campaniilor electorale din 2004. Să ne amintim caravanele pompoase care au poposit, precum bâlciurile cu tiribombe de odinioară, în satele şi oraşele judeţului, revărsând peste cetăţeni grandomania „ctitorilor” acestui măreţ proiect; domnii Mîrza şi Cozmâncă. La vremea respectivă, vocile din opoziţie arătaseră riscurile pe care le presupunea proiectul.
Desigur, titlul de mai sus parafrazează denumirea controversatului proiect. Iniţial, pentru că prima etapă a proiectului ar fi trebuit să fi fost deja concretizată, scrisesem inutilităţi şi mediu. Suna bine, dar nedrept pentru că înfiinţarea distribuţiei de gaze pentru peste 60 localităţi şi reabilitarea termoficării în cinci oraşe este utilă.
Cuvântul potrivit pentru modul în care Mîrza & Co au gândit finanţarea şi, în egală măsură, implementarea proiectului este inoportunitate. Proiectul este inoportun pentru că s-a dovedit a necesita costuri dificil de suportat şi a fi, aşa cum a fost gândit, inaplicabil. Au trecut cei cinci de graţie ai creditului, a venit plata dobânzii, curând începe returnarea şi, iată, punerea în practică este blocată.
Nu aş fi abordat acest subiect dacă nu s-ar fi produs recenta ieşire la rampă a domnului Mârza. Se pare că intrarea la guvernare a resuscitat gomoşenia întâi stătătorului pesedist, mototolită zdravăn de insuccesele de la alegerile locale şi parlamentare. Domnul Mîrza s-a arătat revoltat de afirmaţiile actualilor conducători ai Consiliului Judeţean, nimeni alţii decât domnii Flutur şi Cadariu, adică tocmai cei care din urmă cu şase ani au arătat sistematic că proiectul reprezintă un bolovan legat de gâtul administraţiilor locale.
În loc să se revolte pentru faptul că noua conducere a Consiliului Judeţean a informat cetăţenii, acum când cuţitul a ajuns la os (cinci primării au plătit dobânzi în valoare de 27 milioane de euro şi urmează o nouă tranşă la vară), despre povara pe care o reprezintă proiectul, domnul Mîrza ar face mai bine să se gândească la erorile şi greşelile pe care domnia sa şi iluştrii săi colaboratori le-au săvârşit când au gândit şi au implementat proiectul.
Îndrăznesc să sugerez doar câteva teme: evoluţia preţului gazului; modalitatea de recuperare a TVA-ului, ineficienţa crasă a entităţii Bucovina Ecoterm Gaz. Poate după aceea, domnul Mîrza va porni din nou caravana pesedistă prin oraşele şi satele sucevene şi va recunoaşte că a greşit. Ar putea deconta astfel o parte din păcatele acumulate în cei 12 ani în care a păstorit judeţul.