Îmi aduc aminte, fiind în acele vremuri director pentru relaţii internaţionale în cadrul Consiliului Judeţean, că nu exista sezon de vară fără cel puţin o vizită la nivel înalt, de la Regele Gustav al II-lea al Suediei, la prinţul Charles, la preşedintele Ungariei Ferencz Madl, sau cel al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Ce s-a întâmplat după schimbarea politică din 2004 şi de ce s-a închis Suceava ca destinaţie pentru vizite de stat, vom afla poate într-un viitor nu prea îndepărtat.
Cert este că nici România nu a mai fost călcată de mari personalităţi, axa Washington - Londra - Bucureşti blocând accesul din şi către ţara noastră.
Singura acţiune de amploare, în ceea ce priveşte politica externă, a fost organizarea summit-ului NATO în primăvara acestui an, însă nici acest eveniment nu este meritul puterii de dreapta, fiind negociat pe vremea PSD-ului, atunci când România a fost invitată să adere la alianţa nord-atlantica, în anul 2003.
Prin urmare nu pot decât să fiu fericit pentru faptul ca fostul preşedinte al Parlamentului European din perioada 2004 - 2007, domnul Josep Borrell Fontelles, a acceptat invitaţia mea de a vizita judeţul Suceava.
Este de departe cea mai importantă personalitate care s-a aflat pe teritoriul judeţului nostru, după 2004 încoace, şi mă bucur că noi, socialiştii, am reuşit să spargem gheaţa, să spargem această blocadă în care ne-a izolat puterea portocalie. Timp de 3 zile am reuşit să-i creez o impresie profundă, fără a încerca să ascund nimic. Trăim într-o lume globală, într-un secol al informaţiei, iar astăzi nimeni nu mai poate fi păcălit.
Vremurile când vizitele de lucru erau atent organizate, în cele mai mici detalii, s-au dus. Aşa că am fost împreună cu Josep Borrell şi cu Corina Creţu, colega mea din Parlamentul European, la câteva dintre mănăstirile reprezentative ale Sucevei, Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ şi Humor, am urcat la o stână în zona Plutoniţa, din satul Doroteea, am avut o întrevedere privată cu IPS Pimen şi ne-am bucurat de fiecare moment al vizitei, care a început cu o primire cu cai şi trăsură, organizată de primarul de Suceviţa.
Pentru un om ca Josep Borrell, care a trecut prin viaţă şi prin lumea largă, lucrurile simple sunt cele care creează impresii profunde.
L-am văzut în trăsură, alături de Ioan Onufrei, îmbrăcat într-un superb costum popular, l-am văzut apreciind dansurile tradiţionale jucate de copiii din Suceviţa, l-am văzut admirând semeţia mănăstirilor şi apropierea de Dumnezeu şi, nu în ultimul rând, i-am remarcat puterea de a înţelege şi de a profita de orice moment, conform dictonului grecesc - trăieşte clipa.