Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 sep 2008 - Anul XIII, nr. 227 (3908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Aurel BURCIU

Aurel BURCIU


PNL

Politicienii controlabili

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Motto:

În climatul creat de liberali se poate respira spiritual şi se poate progresa material, valorile mişcându-se nederanjate de nimeni.

(Petre Ţuţea, 1990)

 

Acest tip de politicieni, invocat de către mine sub sintagma de „politicieni controlabili”, a fost şi rămâne extrem de nociv/toxic pentru scena politică românească de după 1990; putem invoca nenumărate exemple de politicieni tip „pioni” pe „table de şah”, avansaţi/controlaţi din spate de către alţii.

Un exemplu tipic de astfel de politician este dl. Theodor Stolojan care, la alegerile din 2004, în mod evident, a fost „controlat” şi retras din cursa prezidenţială la momentul oportun; nu ştim precis cine sau ce interese anume se află în spatele domniei sale, dar percepem cu toţii  multiple semne de întrebare. Actualmente, cred eu, nominalizarea sa pentru fotoliul de Premier constituie „praf în ochii opiniei publice”! Să nu uităm că dl. Traian Băsescu l-a sacrificat în mod deliberat pe Vasile Blaga în competiţia pentru Primăria Capitalei; logica elementară ne spune că absolut similară este situaţia actuală, întrucât T. Stolojan a fost şi rămâne un personaj controlabil de către „alţii”.

Oricât de paradoxal ar părea raţionamentul meu, nu este în interesul d-lui T. Băsescu ca viitorul Executiv să fie nominalizat în decembrie a.c., eventual cu Stolojan Premier (dacă alegerile rămân la termenul prevăzut!), întrucât alegerile prezidenţiale sunt la finele lui 2009. Ce ar însemna participarea PD-L într-un guvern care să gestioneze economia naţională încă din ianuarie 2009?

Dl. Băsescu se află oricum în cădere liberă în mai toate sondajele de opinie, ceea ce îi reduce şansele reale pentru al doilea mandat la Cotroceni! Evident, aşteptările populaţiei la fiecare moment electoral sunt imense, ceea ce s-ar răsfrânge negativ (electoral!) asupra PD-L ca aliat la viitoarea guvernare; în această ipoteză, „nota de plată” ar urma să îi revină d-lui Băsescu în toamna lui 2009, atunci când va fi în cursa prezidenţială.

Aşadar, este absolut logic că dl. Stolojan va fi „sacrificat” la momentul potrivit şi că, oricât de ciudat ar părea raţionamentul meu, dl. T. Băsescu preferă în fapt un viitor Executiv PNL, PSD, UDMR  sau oricare alt „mixaj” posibil.

Aşadar, actualele încercări disperate ale PD-L de a trece o altă lege a votului uninominal prin Camera Deputaţilor, de a „scoate castanele din foc” cu mâna PRM prin contestaţia depusă de C.V. Tudor la Curtea Constituţională, absolut toate „strategiile subterane” au o explicaţie strict logică! Dl. Băsescu ar dori amânarea alegerilor până în martie anul viitor şi o eventuală întoarcere la votul pe liste, întrucât PD-L se află sub 25% în sondaje!

Pe de altă parte, dl. Gh. Flutur ne explică în judeţul Suceava cât de mult se străduieşte PD-L să prezinte cetăţenilor votul uninominal; înţelegem că domnia sa, fiind unul din cei cinci lideri ai PD-L, nu ştie nimic de „manevrele de culise”  pe care deputaţii PD-L le fac în una din comisiile juridice ale Camerei! Este vorba, evident, de o ipocrizie totală de care dau dovadă mai toţi liderii PD-L.

Exceptând lupta pentru putere şi capacitatea de a face permanent „campanie electorală”, ei nu ştiu să administreze/gestioneze eficient decât propriile lor interese! Atunci când situaţia o impune, ei mai avansează în faţă, cu mult fast, un nou „pionaş”; just in case,  poate va fi sau nu sacrificat, funcţie de cum va evolua conjunctura generală!

În fine, un alt exemplu de politician controlabil (desigur, la un nivel mult mai modest de raportare!) este dat de dl. Orest Onofrei. La alegerile din 2004 a obţinut un mandat de deputat, însă a fost un pic „controlat” de către dl. Gh. Flutur, care i-a ordonat explicit să renunţe la acel mandat şi să se „sacrifice” pentru fotoliul de Prefect al judeţului Suceava. Aşa cum am înţeles eu (însă şi majoritatea sucevenilor, dacă ne amintim!), dl. Orest Onofrei a acceptat, „cu lacrimi în ochi”, poziţia de interfaţă între Executiv şi judeţul Suceava; desigur, însă, că dl. Onofrei a primit la acel moment şi o sarcină expresă de la dl. Flutur, aproape un „secret de stat”, anume să îl tracaseze/monitorizeze zilnic pe dl. Gavril Mîrza şi eventual să îl distrugă ca persoană politică. Rezultatul şi/sau managementul administrativ ce poate fi aplicat de un politician controlabil este deja cunoscut!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Politicienii controlabili.
 Vizualizări articol: 869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Politicienii controlabili5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(26 sep 2008, 23:26:32
o gindire logica, impecabila.

va felicit.

un sincer respect

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei