Cea de a două săptămână din actuala sesiune parlamentară a debutat –nici nu se putea altfel- furtunos, cu o ploaie de moţiuni, lipsite practic -acum, în prag de alegeri parlamentare- de finalitate, însă, veritabile muniţii pentru gurile de foc deja dezlănţuite în bătălia electorală, declanşată înainte de vreme. Care mai de care, PSD, PD-L sau PRM, asediază, sau ameninţă că o vor face, ordinea de zi, atât la cameră, cât şi la senat, cu o serie de moţiuni, despre ce vrei şi ce nu vrei. În frenezia asta generală, ajungi să te miri cum de nu depune şi PNL-ul, parte şi el din gloata politică parlamentară, câteva moţiuni. Doar răspunsul guvernului ar fi acelaşi, ca la celelalte (moţiunea este politicianistă şi, oricum, ,,se referă la probleme deja rezolvate de executiv”).
Cabinetul Tăriceanu a fost confruntat, în cei patru ani de guvernare, cu 24 de moţiuni simple şi cinci moţiuni de cenzură. Au trecut de parlament doar patru moţiuni simple. Social-democraţii au anunţat pentru această sesiune patru sau cinci moţiuni simple, în timp ce democrat-liberalii susţin că vor depune cinci. Moţiunile tuturor vizează aceleaşi problematici : infrastructură, sănătate şi educaţie. Democrat-liberalii declară că sunt dispuşi să comaseze moţiunile pe educaţie ale tuturor partidelor, inclusiv cea a PSD, şi să le transforme într-o moţiune de cenzură. Social-democraţii susţin însă că nu au primit nici un semn concret de la PD-L. Până şi tribunul Vadim, al cărui deces electoral -după dezastrul de la locale şi hemoragia de parlamentari- se prefigurează, îşi închipuie că toate partidele ,,adevăratei opoziţii” parlamentare vor introduce o moţiune de cenzură în luna septembrie.
Prima moţiune, cea privind criza serviciului public de termoficare, iniţiată de PD-L, intrată în discuţie luni, a fost respinsă, după ce votul fusese amânat de două ori din cauza lipsei de cvorum, marţi, în condiţiile în care pesediştii şi conservatorii, rămaşi în sală in timpul votului, au refuzat să voteze. În timp ce colegii săi de partid lipseau din sală sau se abţineau de la vot, primarul de Constanţa, Radu Mazăre, ţinea o conferinţă de presă în care ataca dur guvernul tocmai pe problematica ridicată de moţiunea de cenzură. Ştim bine, vezi şi situaţia de la Suceava, că termoficarea centralizată este, în toată ţara, în colaps datorită, în principal, restanţelor istorice ale statului la subvenţia pentru energia termică.
Se pare că -urmând aceeaşi schemă, uşor previzibilă- vor decurge ostilităţile şi la discutarea celorlalte moţiuni. Cele două partide semnificative, PSD şi PD-L, care vor, fiecare în parte, să fie identificate ca fiind adevăratul partid de opoziţie, nu îşi vor susţine reciproc moţiunile, pentru ca nu cumva iniţiatorul moţiunii să câştige capital politic. Ambele vor să scape de legăturile pe care le-au avut cu guvernarea. Cei din PD-L participând efectiv la guvernare, pe vremea cabinetului Tăriceanu I, iar cei din PSD susţinând de la învestitură şi, de facto, până în prezent guvernul sever minoritar Tăriceanu II.
Curată nebunie la nivel central, dar şi în plan local. Bătălia politicienilor pe microfoanele televiziunilor, în tentativa lor de a poza în salvatorii necăjiţilor din judeţul nostru, crunt afectaţi de calamităţile de luna trecută, continuă neîncetat.
O bună parte dintre locuitorii frumosului nostru municipiu au avut ocazia să se bucure de primele tranşe de fluturaşi electorali. Printre reclamele firmelor de distribuţie la domiciliu -care îţi pun sub nas, aproape moca, ce vrei şi ce nu vrei, ale firmelor de consultanţă financiară -care îţi dau, cât ai clipi, credite avantajoase, alături de oferta îmbietoare a meseriaşilor -care îţi emailează cada de la baie, de o fac ca nouă, suceveanului i-a fost dat să găsească, în haosul, amintind de poşetele doamnelor, din cutia poştală, pitite sub factura de energie electrică, două surprize: o reproducere după ,,Maica Domnului cu Pruncul” şi un pliant ,,Despre votul uninominal”. Pios, respectiv educativ gest, şi-or fi spus unii. Alţii, poate, le-au direcţionat, alături de prea numeroasele materiale promoţionale, direct spre găleata de gunoi. ,,Surprizele” le datorăm dorinţei de a se face cunoscuţi, manifestate de doi viitori candidaţi: Sf. mucenic Donţu de la PSD, respectiv penelistul Aurel Burciu, în postură de pedagog de şcoală (electorală) nouă.