Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 aug 2008 - Anul XIII, nr. 179 (3860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Aurel BURCIU

Aurel BURCIU


PNL

„Ecuaţia” votului uninominal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto:

În climatul creat de liberali se poate respira spiritual şi se poate progresa material, valorile mişcându-se nederanjate de nimeni.

(Petre Ţuţea, 1990)

 

Atunci când am citit în presă despre aşa numita alianţă PSD-PC (ca o refacere  a alianţei PSD-PUR din 2004, când PSD a cedat lui Dan Voiculescu 6% din voturile eligibile, în schimbul accesului nelimitat la trusturile media controlate de dl. Voiculescu) m-a cuprins o stare bruscă de ilaritate! Până la urmă, merită să ne implicăm şi pe chestiuni politice! Sunt zeci de contexte/situaţii din care reuşim să mai învăţăm câte ceva; uneori este stresant/tensionant, însă în cele mai multe cazuri ne putem amuza copios. În speţa invocată, PSD şi PC uită un mic „detaliu” anume, „ecuaţia” votului uninominal ce se va aplica la următoarele alegeri parlamentare din România. Noul sistem electoral introdus la noi constituie, indiscutabil, un pas înainte în democratizarea societăţii româneşti! Pe marginea acestui subiect s-au pronunţat şi vor continua să se pronunţe diverşi analişti politici şi lideri de opinie. Totuşi, nu poate predicţiona nimeni cu suficientă certitudine cum anume va reacţiona electoratul român la momentul exercitării votului în noul tip de sistem electoral. Care vor fi detaliile ce vor conta în opţiunea cetăţenilor? În ce măsură vor conta fondurile cheltuite cu largheţe în anumite colegii electorale? Cât de semnificativă este maniera în care s-au „decupat” colegiile electorale din judeţe? În ce măsură primarii/consilierii unui partid A sau B vor reuşi să transfere simpatia personală de care beneficiază asupra aceluiaşi partid?

Faţă de întrebările invocate se pot formula răspunsuri de diverse nuanţe, bazându-ne pe evaluări pur teoretice. Asociat unor răspunsuri de acest tip se pot formula zeci de ipoteze şi/sau predicţii cu privire la şansele teoretice ale diverselor partide pe anumite colegii electorale. Din cele relatate în presă înţeleg că anumiţi candidaţi ai PC-ului (de pildă Dan Ioan Popescu sau Corneliu Ciontu) vor candida în aşa-zisele colegii „mai sigure”; similar, anumiţi candidaţi preferaţi de conducerea PSD (de pildă Cristian Diaconescu, Rodica Nassar, Aura Vasile, Titus Corlăţean, Georgian Pop etc.)  ar urma să candideze în colegii în care PSD-ul se bucură de o anumită influenţă prin primarii/consilierii pe care îi deţine în aceste structuri electorale. În plus, înţeleg, de asemenea din presă, că anumiţi „baroni” locali ai PSD (Marian Oprişan, Liviu Dragnea, Radu Mazăre, Marian Vanghelie) au exprimat deja anumite preferinţe cu privire la candidaţi acceptaţi în respectivele colegii electorale! Asta de parcă acele colegii electorale şi persoanele ce locuiesc acolo ar fi realmente proprietatea lui Oprişan sau Dragnea! Mai simplu spus, înţeleg că este vorba de o evaluare teoretică de tipul „dl. Marian Vanghelie  are la dispoziţia sa personală vreo 200.000 de voturi pe care ar urma să le acorde lui X sau Y din PSD”. Cât de adevărat se va dovedi însă raţionamentul invocat anterior?

Atât cât am reuşit eu să percep din prevederile legii cu privire la votul uninominal, competiţia electorală ce va urma se va baza pe cu totul alte reguli decât cele consacrate în ultimii 18 ani în România. În ultimă instanţă este vorba despre o competiţie/confruntare directă între 5- 10 candidaţi, reprezentând diverse forţe politice, pentru aceeaşi zonă electorală, adică pentru acelaşi număr de electori ce se vor prezenta la vot. Dincolo de influenţele demagogice de tipul „eu sunt primarul oraşului/municipiului şi vă rog să votaţi cu X”, dincolo de sumele de bani cheltuite, de influenţa media şi alţi factori similari, este foarte posibil şi chiar probabil ca acest tip de competiţie electorală să ofere numeroase surprize. De pildă, este bine cunoscută competiţia directă dintre Sorin Oprescu şi Vasile Blaga din turul doi pentru Primăria Capitalei; deşi dl. Blaga a  cheltuit sume de bani de zeci de ori mai mari decât dl. Oprescu, pur şi simplu electoratul nu s-a lăsat influenţat/manipulat în sensul dorit de conducerea PD-L şi de dl. Traian Băsescu! Aşadar, este de prezumat că multe alte surprize similare/apropiate de exemplul invocat sunt posibile în toamna acestui an! Este posibil ca manipularea mediatică sau de alt tip asupra votului să tindă spre zero!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ecuaţia” votului uninominal.
 Vizualizări articol: 862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Ecuaţia” votului uninominal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei