Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 iul 2008 - Anul XIII, nr. 175 (3856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Catalin NECHIFOR


PSD

După noi, potopul?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Principiile monarhiei franceze, într-una dintre cele mai înfloritoare epoci de dezvoltare, s-au perpetuat peste timp, singura schimbare constând în dimensiunea posibilă a schimbării. Pe atunci, în vremea autoproclamaţilor regi soare, prosperitatea era privită ca un fapt obligatoriu, indiferent de costuri şi indiferent de suferinţa poporului.

Acum, această abordare egoistă, prin care interesul personal este pus mai presus de interesul de grup, a atins un nivel de acoperire globală, greu de imaginat în urmă cu câţiva ani. Practic, dorinţa de mai bine, de a genera profit şi de a beneficia de prosperitatea dobândită, indiferent de calea urmată, a pus stăpânire pe mai toate activităţile umane.

Egoismul personal poate fi regăsit peste tot, plecând de la domeniul economic, acolo unde goana după profit nu mai poate ţine cont de nimic, trecând prin zona acţiunii sociale, în care, nu de puţine ori, costul unei vieţi omeneşti este impropriu calculat în monede mai mult sau mai puţin convertibile, ajungând, dacă vreţi şi în zona sportului, unde dopajul şi blatul încalcă flagrant dorinţa baronului de Coubertin - părintele olimpismului modern, de a avea un sport emancipat pentru toţi.

Am ajuns prea departe, am depăşit deja bariere care păreau de netrecut, am exclus aproape în totalitate raţiunea din ecuaţia profitului, alături de necesitatea de a asigura condiţii de viaţă echitabile pentru cei care vor veni după noi. Iar natura, sau dacă vreţi Divinitatea, nu ne iartă. Am fost păsuiţi vreme de secole, am fost lăsaţi pradă dorinţei de înavuţire cu orice preţ, însă acest lucru nu ne mai este acceptat. şi din această cauză, apar şi dezastrele naturale.

Am depăşit echilibrul şi aşa instabil, pe care cei care partajează viaţa pe pământ au încercat în milioanele de ani de existenţă să îl conserve. Iar acum plătim preţul ignoranţei şi al nesăbuinţei. Plătim cu vieţi omeneşti, cu viaţa animalelor de prin gospodării şi cu a celor din sălbăticie, plătim un cost al agoniselii pierdute pe apa sâmbetei.

Vina nu trebuie căutată departe, însă în nici un caz nu ne aparţine doar nouă, celor care locuim pe tărâmul sucevean, atât de încercat în ultimele zile, după furtunile extreme şi precipitaţiile abundente care s-au abătut asupra multor localităţi din judeţ.

Suntem beneficiarii schimbărilor climaterice, schimbări despre care tot auzim de o vreme încoace, dar din păcate se face prea puţin. Atunci când rapoartele oamenilor de ştiinţă sunt alarmante, opinia publică şi factorii de conducere sunt mai degrabă sceptici, iar primele măsuri adecvate ajung să fie luate prea târziu. Abia după ce plătim cu viaţa şi cu agoniseala şi nici măcar atunci nu suntem convinşi că facem ceea ce trebuie, pentru că de multe ori, ceea ce nu ne afectează personal, ne interesează mai puţin.

Dezastrul de săptămâna trecută ar trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toţi. şi pentru cetăţenii obişnuiţi, care trebuie să se pregătească pentru asemenea evenimente, dar şi pentru autorităţi, care au obligaţia să apere viaţa cetăţenilor, chiar şi condiţii extreme.

Sper să găsim înţelepciunea necesară şi să facem ceea ce trebuie, astfel încât după noi să nu fie potopul, ci, mai degrabă o continuare a vieţii noastre frumoase şi liniştite pe acest tărâm sucevean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După noi, potopul?.
 Vizualizări articol: 814 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
După noi, potopul?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uite asa o barba avea si uite asa o netezea trimis de
(29 iul 2008, 03:35:25
Tovarase Ioan Nechifor, nu mai trimte tu lumea ba la mare ba la pare si gutui. Eu cred ca articolul cu pricina, "Noi" face referinta la PSD/PCR, si nu la cetatenii sucevei pe care tu nu esti autorizat moral sa-i reprezinti.

Cum merg afacerile la aeroport? Dar cu terenurile? Salariul la PE ti-a ajuns acum la 6000 E? Bani papati (moka) din contributia statului roman la UE (1.3 miliarde E) adica de la cetatenii "pacatosi" de care tu vorbeti. Bestie comunita fara nici o realizare profesionala! Tu nu ai menirea de a da lectii de moralitate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei