Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iul 2008 - Anul XIII, nr. 172 (3853)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

Eschivă nereuşită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre afirmaţiile des folosite, la nivel naţional, dar şi în plan local, de către liderii PD-L vizează existenţa unei ,,monstruoase coaliţii’’ între PNL şi PSD. Configuraţia parlamentului, unde partidele guvernamentale au o reprezentare sever minoritară, modul în care au decurs multe votări în parlament, conţinutul unor hotărâri de guvern (vezi cea cu dirijarea, înaintea alegerilor locale, de fonduri către comunele cu primari penelişti şi pesedişti sau pe cele cu acordarea statutului de utilitate publică unor fundaţii aparţinând PSD) pledează în favoarea veridicităţii acuzelor pedeliste.       

Delimitarea colegiilor uninominale a readus în discuţie tema colaborării subterane dintre PNL şi PSD. Cele două partide au majoritatea în comisia parlamentară specială în care, potrivit legii, se hotărăşte decuparea colegilor. PD-L a denunţat vehement existenţa unei înţelegeri materializate în votarea unor variante de decupaj care avantajează în mod explicit cele două partide. Prin gruparea unităţilor teritorial administrative astfel încât să se creeze cât mai multe colegii controlate, prin prisma rezultatelor de la locale, de un partid sau de celălalt, PSD şi PNL şi-ar asigura mandate sigure pentru vârfurile partidului de la centru şi din teritoriu. Politizarea delimitării colegilor este dezavuată şi de Asociaţia Pro Democraţia, actor important din partea societăţii civile în impunerea sistemului  uninominal.

Dar, să ne focalizăm pe delimitarea colegiilor pentru judeţul Suceava. Săptămâna trecută, marţi, ziua cu proverbialele trei ceasuri rele,  lider care să-i reprezinte în plan local în perioada agitată care urmează. Desemnarea componenţei Biroului Politic Interimar al PNL Suceava consfinţeşte păstrarea la conducere a nucleului vechii echipe, cea perdantă la alegerile locale, prefigurând şanse pe măsură la parlamentare. deputatul Relu Fenechiu, cel care, după dezastrul de la locale, a preluat frâiele organizaţiei judeţene a PNL, a tulburat într-o conferinţă de presă, apele politici sucevene. Primele două ,,ceasuri rele” îi privesc pe liberalii suceveni. Deputatul ieşean va păstra controlul asupra organizaţiei sucevene până după parlamentare, lăsându-i practic pe liberalii suceveni fără şansa de a impune un

Cel de al treilea „ceas rău” s-a materializat în deconspirarea decupajului electoral pentru judeţul Suceava. Deşi comisia specială nu votase delimitarea colegiilor, Relu Fenechiu a prezentat public componenţa acestora. Cum domnia sa nu este un novice în ale politicii, este clar că domnia sa avea siguranţa că respectiva configuraţie va fi votată în comisie. Cu alte cuvinte, poate fără să vrea, domnul Fenechiu a devoalat o înţelegere prealabilă, la nivel central, între PSD şi PNL, privind colegiile sucevene.

Deşi pedeliştii suceveni nu au marjat pe incriminarea înţelegerii  PNL - PSD, vizibilă prin câteva mici fantezii făptuite la trasarea colegiilor din  Câmpulung Moldovenesc, Siret şi Fălticeni), preferând să afirme, bazându-se pe succesul de la locale, că vor câştiga parlamentarele indiferent de configurarea colegiilor, pesediştii suceveni se grăbesc în încercarea de a respinge presupusa înţelegere. Gavril Mîrza afirmă că reprezentanţii social democraţilor în comisie l-au informat că nu s-a ajuns la nici un consens. În ziua următoare, însă, este votată, cu votul majoritar PSD şi PNL, împărţirea anteprezentată de domnul Fenechiu.

Peste numai câteva zile, PSD Suceava încearcă o ultimă eschivă. Purtătorul de cuvânt, Virginel Iordache,  scoate de la naftalină, drept probă a necolaborării cu PNL, o propunere avansată de PSD, prin luna aprilie, la o primă discuţie informală între partide, desfăşurată la prefectură.  Vorba ceea: Ce are ... delimitarea colegilor cu prefectura? Potrivit legii absolut nimic. Domnii de la PSD chiar ne iau drept proşti. Doar un prost poate crede că după alegerile locale domniile lor nu au analizat rezultatele de la locale în raport cu posibilele desenări ale colegiilor şi că nu au informat conducerea centrală privind variantele care îi avantajează. Pe de altă parte, dacă luăm de bune cele afirmate, anume că pesediştii suceveni nu ştiau nimic despre negocierile purtate la Bucureşti, înseamnă că, după înfrângerea suferită la locale, centrul chiar nu îi mai bagă în seamă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eschivă nereuşită.
 Vizualizări articol: 977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Eschivă nereuşită5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei