Motto:
În climatul creat de liberali se poate respira spiritual şi se poate progresa material, valorile mişcându-se nederanjate de nimeni
(Petre Ţuţea, 1990)
Este extrem de interesant, cred eu, de evaluat rezultatul alegerilor locale din turul al doilea la Primăria Generală a Capitalei, îndeosebi în încercarea de a predicţiona care sunt consecinţele previzibile ale trendului politic imprimat de Capitală. Apreciez că este esenţială nu atât câştigarea Primăriei Generale de către Sorin Oprescu, fost pesedist, devenit „peste noapte” independent, cât mai ales pierderea politică şi de imagine înregistrată de PD-L la nivel naţional.
Cum se explică această situaţie? Care vor fi consecinţele imediate/ulterioare ale trendului social pe care îl induce Capitala în orice ţară din Europa? După opinia mea, cred că dl. Sorin Oprescu şi-a adjudecat această victorie electorală îndeosebi urmare a unui anumit „context social” în care a fost pus, a fost chiar „forţat” să reacţioneze. Dacă ne amintim bine, acum vreun an dl. Oprescu a fost atacat, mai întâi, prin invocarea unor aşa-zise neconcordanţe cu privire la copy right-ul asociat la vreo 7-8 articole din vechiul său dosar de profesor universitar; ulterior au urmat alte mici atacuri din diverse zone politice. Însă ceea ce l-a propulsat în ochii opiniei publice în mod cu totul special pe dl. Sorin Oprescu (posibil şi pe termen mai lung!) a fost atacul incorect asupra domniei sale, la momentul depunerii candidaturii la Primăria Generală; invocarea a câtorva sute de semnături lipsă din cele necesare, urmată de un veritabil scandal mediatic, l-au transformat pe dl. Oprescu într-un anume tip de erou naţional! El a devenit peste noapte omul politic care luptă împotriva tuturor nedreptăţilor: împotriva „sistemului ticăloşit”, a manevrelor de culise, a corupţiei din societate etc.
Oricum, este clar că eşecul suferit de PD-L în Capitală (cumulat şi cu alte eşecuri în Iaşi, Bacău, Oradea, Bistriţa, Târgovişte etc.) se va răsfrânge treptat pe întreg teritoriul ţării. Singura întrebare care rămâne: În cât timp va avea loc această „translaţie”? Trei luni, şapte luni, un an? Conform TGS, există o anumită inerţie în ceea ce priveşte funcţionarea tuturor sistemelor mari, iar această inerţie se manifestă şi în plan social. Altfel spus, concluzia logică ce se degajă din ultimul act al alegerilor locale este aceea că pentru PD-L începe trendul descendent în preferinţele electoratului. Sintagma „PD-L începutul sfârşitului” este dublată, pe fond, îndeosebi de trendul descendent pe care a început să îl înregistreze domnul Traian Băsescu în preferinţele electoratului; domnia sa a ajuns deja la circa 34% în mai toate sondajele! Unele voci din presă spun că alegerile din Capitală au fost pierdute de dl. Traian Băsescu, prin izolarea indusă PD-L, prin raporturile cu „cei 322”, prin faptul el nu l-a dorit pe dl. Blaga ca Primar General; evident, domnul Traian Băsescu îşi aminteşte cum a fost propulsat de Petre Roman la Primăria Generală, cum a obţinut puterea în PD, partid desprins din fostul FSN; nu este atât de altruist dl. Băsescu încât să fi dorit realmente ca Blaga să-i urmeze „modelul”! În plus, dl. Blaga însemna şi o mică fracţiune din PD-L care, uneori, mai avea curajul să gândească diferit faţă de optica dlui Băsescu sau a dnei Elena Udrea sau a altor doamne din PD-L; ipostaza de perdant a dlui Blaga îl tranformă într-un pion uşor de manipulat de către alţii din conducerea PD-L.
Ce consecinţe pot fi intuite în situaţia dată? Evident că diverşi lideri PD-L, precum dl. Boc sau dl. Flutur, vor continua să clameze peste tot că PD-L este cel mai puternic partid din România, că PD-L va ajunge la guvernare (întrebare: Când? În 2012?) etc. În plus, cu siguranţă că dl. Sorin Oprescu va avea printre priorităţile sale grija de „a mai scoate unele schelete” din arhivele/documentele existente din 2000 şi până acum la Primăria Generală a Capitalei! Şi vor urma alte scandaluri şi focalizări media pe anumite subiecte „bine direcţionate”! Şi cu siguranţa unele dosare vor fi din perioada mandatului deţinut de dl. Traian Băsescu! Evident, strategia domniei sale de construi un mega-partid prezidenţial a eşuat definitiv.
Votul politic de la finele acestui an sau primăvara lui 2009, pentru parlamentare, urmează să confirme sau nu trendul social început de PD-L!