O confruntare electorală constituie, prin însăşi natura ei, un excelent instrument de educare a tinerei generaţii, un moment favorabil pentru a induce anumite modele de comportament, de atitudine, pentru a impune anumite valori sociale.
Încă de prin ianuarie/februarie, am asistat la o campanie electorală intensă pentru alegerile locale de la 1 iunie; campania propriu-zisă din luna mai, la nivelul judeţului/municipiului Suceava, s-a bazat pe o agresivitate fără precedent! Absolut paradoxal, cred eu, strategiile bazate pe agresivitate/duritate, atât din partea PD-L cât şi din partea PSD, s-au dovedit a fi de succes, cel puţin la nivelul judeţului Suceava. Cum se explică acest fapt, confirmat de votul politic obţinut de principalele trei partide din judeţ?
Rezumat sintetic, scorul electoral de 19% obţinut de PNL la nivel de ţară este mai mult decât acceptabil, mai ales că acest scor survine înspre finele unui mandat de guvernare. Situaţia este însă cu totul diferită, cred eu, la nivelul judeţului/Municipiului Suceava; ipostaza actuală a PNL Suceava rămâne în mod evident delicată! Este oarecum impropriu şi non-uzual, însă lecţia oferită de către PSD Suceava şi PD-L Suceava, cu referire la campania electorală ce tocmai s-a încheiat, se poate dovedi a fi extrem de utilă pentru PNL Suceava în viitor.
Accentuez ideea că vectorul unor strategii electorale (atât pentru PSD Suceava, cât şi pentru PD-L Suceava) s-a rezumat la agresivitate, promovare mediatică şi manipulare mai mult sau mai puţin explicită. În plus, s-a recurs adesea la atacuri de tip personal, la inducerea deliberată de confuzie şi s-a acordat mai puţină atenţie opiniilor/proiectelor promovate de un adversar politic. De pildă, inducerea deliberată de confuzie de către PNCD prin lansarea unui alt candidat Flutur Gheorghe la Preşedinţia CJ Suceava a fost, după opinia mea, absolut condamnabilă; ulterior acel candidat a fost „retras” din competiţie de către conducerea PNCD, însă ideea/intenţia în sine rămâne. Nu ştiu care au fost forţele politice şi/sau persoanele care au gândit acel scenariu (cert este că el nu are nici o tangenţă cu PNL!), însă acesta se localizează într-o zonă „suburbană” şi este negativ pentru toate partidele din judeţul Suceava. Nu mă număr printre fanii d-lui Gh. Flutur (şi nici nu cred că voi fi vreodată!), însă era corect ca domnia sa să fie învins prin vot şi nu prin mici „artificii” extrem de discutabile! Situaţia invocată actualmente, de confuzie indusă deliberat, a fost doar o „imagine în oglindă” a scrisorii distribuite la europarlamentarele din 2007, scrisoare semnată Ion Lungu şi adresată lui Gh. Flutur! Întrebare retorică: Care a fost conexiunea celor doi (astăzi aflându-se ambii în conducerea PD-L Suceava) cu „scrisorica” distribuită atunci?!
Strategia de „partid invincibil”, de partid care trebuie să rămână la conducerea judeţului Suceava, identificată în cazul d-lui Gavril Mîrza şi a PSD-ului, s-a dovedit a fi contraproductivă. Dacă invocăm strategia/relaţia/raporturile PSD - PD-L Suceava este de remarcat, după opinia mea, o nuanţă de aroganţă/duritate/demagogie în cazul ambelor partide. Care sunt astăzi aşteptările electoratului din judeţul/Municipiul Suceava? Vor mai fi sau nu acceptate strategiile bazate pe manipulare şi/sau dezinformare publică? Astfel de întrebări se dovedesc a fi formulate predominant retoric, întrucât fondul lor a fost cu bună ştiinţă ignorat.
Analizând sintetic, majorităţile absolute obţinute de către PD-L Suceava, atât la Consiliul Judeţean cât şi la Consiliul Local, prefigurează debutul unei mici „dictaturi personale”, dictatură ce va fi instituită de dl. Gh. Flutur şi echipa domniei sale.! Sper să mă înşel în ceea ce priveşte ideea invocată anterior, însă „tiparul” Gheorghe Flutur, Aurel Olărean (Rădăuţi) cât şi alte tipare specifice unor lideri locali PD-L nu poate suferi modificări de substanţă, îndeosebi atunci când ei se află „la putere”.
Formulat cu titlu personal, rămân adeptul principiului what doesn't kill you, makes you stronger!