Învingător la puncte al summit-ului NATO 2008 a fost Vladimir Putin, fără să fi fost în ringul bucureştean în momentele fierbinţi şi fără să fi primit nici măcar o singură lovitură. Grea e politica. Şi mai ales cea externă. Lecţia predată zilele astea de ţarul rus Putin, colegului sau, viitor fost preşedinte George Bush, va rămâne în cărţile de istorie. A fost lecţia prin care războiul energetic a luat locul războiului rece. Acel război, despre care oficialii NATO spuneau că s-a încheiat şi că organizaţia nord atlantică nu este un pericol pentru Rusia, este de mult istorie. Astăzi, puterea mondială înseamnă resurse de energie. Care va fi puterea de mâine, e greu de spus încă, cu toate că există deja mai multe teorii. Vecinii noştri de la estul şi nordul marelui lac rusesc (Georgia şi Ucraina) n-au primit mult visatul MAP (membership action plan). De ce? Pentru că aşa au vrut muşchii Rusiei şi ai lui Putin, cel care şi-a fiert adversarii la foc molcom, evitând să se pronunţe clar dacă vine la summit şi ajungând cu o întârziere pe care şi-o pot permite într-adevăr numai cei mari. Aşadar, aproape nimic spectaculos la Bucharest NATO Summit 2008.
Ucraina aşteaptă de o veşnicie aproape să primească foaia de parcurs nord atlantică, iar organizaţia îi comunică că va fi primită. Când? Asta e întrebarea pe care Kiev-ul şi-o tot pune de mai bine de 10 ani. În curând, poate după ce România nu va mai fi condusă de actualul preşedinte Vasesque (nu-i vina mea, dar aşa apărea numit Traian Băsescu, în urmă cu ceva zile pe site-ul Casei Albe, adică White House). Sau poate după ce Bush şi Putin îşi vor încheia mandatele prezidenţiale în SUA şi Rusia. Pentru România, summit-ul recent încheiat, ar trebui să dea câteva semnale pentru politica externă.
Dacă o mai fi existând o politica externă, cu tandemul Băsescu - Cioroianu. În primul rând trebuie să recunoaştem importanta apartenenţei la structurile NATO şi UE. În al doilea rând trebuie să luăm în calcul modificarea "axelor" de putere în lume. În al treilea rând trebuie să înţelegem că aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a asigura o viaţă mai bună românilor. Abia atunci când vom înţelege asta, abia atunci vom putea începe un proiect serios şi durabil pentru România.
( 8 apr 2008, 08:21:04
Bush a bagat lozinca cu Georgia si Ucraina pentru ca mai tarziu sa cedeze, dupa care sa ajunga la adevarata negociere (in privat) care-l intereseaza, si totodata sa-l faca pe Putin important.
Mai zdreanta comunista, nu mai face tu sinteza ziarelor, dupa care scrii articole pline de "miez". Tu toarna apa acolo in pahare pe unde esti si ciocul mic. Esti un khakha, si vrei ramane un khakha si mai mare dupa care il timitem pe infractorul politic Mirzoi pe prispa la Cajvana sau la Botosani.