Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 18 feb 2008 - Anul XIII, nr. 40 (3721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Catalin NECHIFOR


Începe turul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Perioada transferurilor de iarnă în politică se apropie de sfârşit. Cei doi mari pretendenţi la câştigarea alegerilor locale, PSD şi PD-L, au intrat pe ultima sută de metri, înaintea campaniei pentru alegerile locale.

Gestul PSD de acum 10 zile de a arunca în luptă 94 de primari pentru municipii, oraşe şi comune, a fost replicat şi de PD-L, care sâmbăta trecută şi-a prezentat 92 de candidaţi.

Până acum, avantaj PSD, prin numărul mai mare de nume şi prin prezenţa a doi reprezentanţi din politica naţională, Titus Corlăţean şi Cristian Diaconescu, faţă de unul singur, Cezar Preda, de la PD-L.

La o trecere scurtă în revistă, propunerile celor două formaţiuni diferă mult, una faţă de cealaltă. Dacă la PSD întâlnim nume remarcate în politică şi în administraţia publică, care au în spate o experienţă ca edil al unei localităţi, la PD-L, în afară de câteva „achiziţii” din zona PNL, PSD şi PRM, lista e populată cu foarte mulţi oameni de afaceri, a căror calitate umană nu o contest, sub nici o formă, însă nu pot să nu mă întreb asupra motivaţiei care a stat la baza acceptării posturii de candidat.

Ce înseamnă, totuşi, diferenţele dintre cele două liste? În primul rând, la PSD, capacitatea de continuitate a unui proiect politic pe termen mediu, cu oameni care au rezistat presiunilor de toate felurile, făcute de exponenţi PD-L şi factori de conducere ai instituţiilor deconcentrate de la nivelul judeţului. Gestul acestor oameni, de a rămâne verticali şi de a păstra propria opţiune şi crezul politic, este lăudabil şi le mulţumesc pentru faptul că nu au cedat, blocând astfel drumul PD-L către statutul de partid prezidenţial.

În cazul democrat liberalilor, aceştia au fost nevoiţi să calce promisiunile din 2004, iar racolarea primarilor, fenomen cu care acuzau atât de sonor PSD, devine acum un procedeu acceptat şi practicat pe scară largă.

În al doilea rând, PD-L şi Gheorghe Flutur joacă o ultimă carte acum, la alegerile locale. Ajuns unul dintre cele câteva zeci de persoane numite în conducerea partidului prezidenţial, Gheorghe Flutur a fost retrimis în tranşee, acasă la Suceava, pentru a încerca, din nou, să răstoarne barca pesedistă. De fapt, de succesul la alegerile locale depinde şi viitorul politic al senatorului Flutur, fost ministru al agriculturii, unul dintre domeniile cele mai lipsite de performanţă din guvernarea Băsescu – Tăriceanu, şi nu întâmplător, Cezar Preda a fost cel care l-a lansat la apă, aruncându-l în bătălia pentru câştigarea preşedinţiei consiliului judeţean.

Ce va urma în lupta pentru primării, consilii locale şi consiliul judeţean, e greu de prevăzut la acest moment. PD-L pleacă cu un avantaj legat de faptul că sunt discipolii lui Traian Băsescu, cred cu tărie în preluarea guvernării în toamna acestui an şi sunt mânaţi de o dorinţă aproape inexplicabilă de a distruge PSD.

Rămâne de văzut şi ce vom face noi, social democraţii, ca răspuns la actuala situaţie din politică dâmboviţeană, mai ales că vineri, 22 februarie, va fi Consiliul Naţional PSD, eveniment la care avem două variante, ori continuăm să ne reformăm, mulţumindu-ne cu circa 20% din intenţiile de vot, ori ne reafirmăm ca cel mai important partid din ţară, capabil să guverneze aşa cum trebuie o Românie aflată la capătul răbdărilor tranziţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Începe turul.
 Vizualizări articol: 1493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Începe turul1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PSD/PCR, agentura KGB!!! trimis de
(19 feb 2008, 00:19:39
PSD/PCR, agentura KGB!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gnocchi proaspeţi cu cartofi şi busuioc 5 porţii – 60 minute 500g făină500g cartofi10-12 frunze de busuioc1 ou100g unt100g parmezan± sare, piper Curăţă cartofii, spală-i şi taie-i în bucăţi, apoi pune-i la fiert în 3 l apă şi 1 linguriţă ... Citeşte