Referindu-ne la scena politică din România putem afirma că, cel puţin informal, prima campanie electorală din cursul acestui an a şi debutat deja, toate forţele politice, atât la nivel central cât şi la nivel local, conturându-şi deja strategiile de viitor. Totuşi, apreciez că începutul anului calendaristic a debutat impropriu pentru orice „construcţie” politică, că disputele minore/majore, mai vechi sau mai noi, scandalurile, crizele şi orgoliile manifestate între diverşi exponenţi politici generează numai întrebări care, la rândul lor, produc confuzie/neîncredere în rândul electoratului. Dispute sau scandaluri mai vechi cum ar fi „cazul Hayssam”, dublate de alte subiecte precum numirea ministrului justiţiei, fragmentează societatea românească între pro şi contra şi generează suspiciune/neîncredere.
Aşa cum aminteam, anumite întrebări rămân predominant retorice: „Care va fi ideologia PD-L?”; „Care va fi viitorul PRM, PNG sau PC?”; „Care va fi contracandidatul domnului Traian Băsescu în 2009?”
Întrebări majore care rămân: „Vor adopta sau nu la timp partidele politice parlamentare legea votului uninominal?”; mai mult, „Care dintre variantele legislative va fi adoptată?”; ”Se va aplica din 2008 sau din 2012?”; înclin să cred că este predictibilă ideea promovării votului uninominal susţinut de ProDemocraţia, începând cu 2008. Aceasta întrucât este nevoie de un răspuns explicit la întrebările invocate, în încercarea de a formula clarificări/ipoteze/predicţii.
Aşa cum am invocat anterior, deocamdată singura clarificare este adusă de construcţia PD-L ca tip de partid prezidenţial, în sensul că simplifică spectrul politic şi oferă un culoar nesperat PNL-ului; în rest, sub raport doctrinar, de atitudine/poziţie afişată, ca adversari politici declaraţi etc. rămân multiple chestiuni confuze, acestea alimentând speculaţiile şi ipotezele. Între speculaţiile vehiculate recent, se discută despre un substanţial sondaj de opinie (sub egida unei organizaţii internaţionale), sondaj ce atestă o prăbuşire a domnului Traian Băsescu în preferinţele electoratului, îndeosebi la capitolul încredere; nu sunt în măsură să predicţionez când va fi dat publicităţii sondajul invocat însă eventuala confirmare a acestei ipoteze ar echivala cu un dezastru pentru construcţia PD-L. „Aglomerarea” politică în jurul unei singure personalităţi s-a dovedit a fi dezastruoasă în zeci de alte cazuri, în diverse ţări; fără a face recurs la probabilităţi şi sociologie, voi spune că toate procesele/fenomenele naturale şi sociale pot fi încadrate de aşa-numita curbă a lui Gauss; îndrăznesc să anticipez că nici domnul Traian Băsescu nu va face excepţie! Mai mult, eventuala conexiune între Instituţia Prezidenţială şi cazul Hayssam poate echivala cu un tip de „Watergate”; de aici se deduc cu uşurinţă anumite concluzii pentru a formula alte ipoteze/predicţii.
Din punctul de vedere al campaniei electorale pentru alegerile locale, dincolo de declaraţii, atacuri, obiective propuse, intenţii, strategii vehiculate, apreciez că va rămâne definitorie componenta de MRU a fiecărei forţe politice, fie ele parlamentare sau nu; poziţionarea partidelor politice la acest moment va constitui testul major pentru configurarea scenei politice la finele lui 2008; o componentă semnificativă de resurse umane ar putea echivala cu un succes implicit pentru partidele ce se vor focaliza în această direcţie. La nivelul judeţului Suceava, startul informal al campaniei electorale pentru vara lui 2008 pare a avantaja PSD-ul, care a avut şi are o componentă bună de resurse umane şi a deţinut/deţine un anumit control în judeţ; nu trebuie însă neglijată manifestarea agresivă a PD-L Suceava şi un anumit „cumul” de resurse umane al acestui partid; generic, competiţia rămâne deschisă pentru mai mulţi actori politici. Inclusiv partide precum PRM, PNG, PC, dacă îşi vor structura strategiile în jurul componentei de MRU, pot avea un cuvânt semnificativ de spus în viitoarea confruntare electorală. Conform dictonului „este mai util să cunoşti calităţile adversarului decât defectele sale”, orice evaluare obiectivă cu privire la „actorii” politici actuali ar trebui să includă o analiză de tip SWOT!