Mă gândeam despre ce să scriu în editorialul dinaintea alegerilor! Am văzut cum unii scriu despre handbal, volei, rugby, mai puţin de fotbal, că este acaparat de alţii (Forza Steaua!).
Voi încerca un subiect mai pretenţios, respectiv reforma clasei politice.
Cred că este un moment bun de a scrie ceva despre un subiect actual, dar evitat de toată lumea. Vă întreb şi mă întreb dacă mai doriţi subiecte politice?.
Sunt convins că nu.
Din acest motiv vreau să vă provoc la un moment de meditaţie socială şi poate chiar un pic naţionalistă.
Sunt sigur că sucevenii vor dori să îl voteze pe cel mai bun pentru noi românii…încă rămaşi în ţară şi de asemenea pentru românii reveniţi în ţara din Italia, Spania, etc., datorită superpoziţiei oficiale a lui Cioroianu.
Despre reforma clasei politice, sunt sigur că nu pot vorbi partidele cu un pedigree bolşevic.
A sosit timpul să ne impunem noi, tinerii, în primul rând în propriile partide şi apoi în exterior, să nu aşteptăm doar epurarea genetică. Cu toate că noi toţi vrem să promovăm tinerii, vorbesc de factorii de decizie politică, nu facem decât să mimăm promovarea lor. Am auzit remarci despre variantele votului uninominal.
Haideţi să clarificam lucrurile. Există o variantă promovată prin care nu sunt aleşi decât jumătate în mod direct, iar restul pe listă. Există şi un alt model, respectiv toată lumea să fie aleasă în mod direct, uninominal. Partea bună este însă alta, şi anume că în varianta Băsescu, un parlamentar poate fi demis printr-un referendum local, fără a mai aştepta 4 ani până se termină mandatul.
Am auzit un mare şef P.S.D. spunând că ceea ce vrea Băsescu este în sprijinul partidelor mari. De aici înţeleg faptul ca P.S.D-ul nu mai este un partid mare, deci nu este de acord cu votul uninominal.
Dacă le este frică, atunci aşa să fie.
Am vrut să fac aceste precizări pentru a şti dacă votaţi şi, foarte important, dacă veţi şti şi cum să votaţi, pentru a fi în avantajul dumneavoastră.
Nu pot în final să nu salut iniţiativa unor institute de sondaj al opiniei publice care se apropie de realitate şi au început să dea P.L.D.-ul peste 6%.
Probabil simt că se fac de râs dacă nu dau P.L.D.-ul aproape de scorul real, pentru că până acum nu ne scoteau din 3%.
Fiind ultimul editorial de până la europarlamentare, sper că nu voi fi acuzat că am scris ceva părtinitor despre P.L.D., pentru că aşa este normal.
Veniţi deci la vot, indiferent cu cine votaţi !
Până săptămâna viitoare vă doresc numai bine şi fiţi cu ochii pe politică, pentru că nu întotdeauna este ceea ce pare a fi.