“Ce nu te omoară te întăreşte”, suna o veche vorbă din bătrâni. Cam în acest registru privesc toate partidele politice din parlament rezultatul moţiunii.
Pentru fiecare partid, această moţiune a creat şi efecte pozitive, dar şi negative.
De exemplu, pentru partidele de la putere, UDMR, dar îndeosebi PNL, efectul pozitiv ar părea faptul că moţiunea nu a trecut, dar privind ca şi vot de încredere, rezultatul de 152 este mai puţin de 220. Deşi se bate cu pumnul în piept, acest guvern nu are nici majoritate parlamentară, dar nici susţinere populară, dacă judecăm după procentele din sondaje.
Pentru PSD este clar că “defectul” celor cel puţin 27 de parlamentari PSD care nu au votat moţiunea stinge efectul iniţierii propriei moţiuni.
Pentru PD, cele două defecţiuni cunoscute de la vot îi vor determina să nu dea vina exclusiv pe PSD pentru rezultate. Este totuşi şi un efect pozitiv, şi anume acela de a rămâne partid de opoziţie şi de a-şi conserva cât mai multe procente.
Despre jocul dublu al celor de la PRM şi PC, consider că efectele pozitive le anulează pe cele negative şi nu cred că au avut ceva de câştigat, decât eventual ceva material.
Sunt cu siguranţă subiectiv, dar cred că pentru PLD efectele sunt cu mult mai pozitive prin faptul că s-a vorbit foarte mult despre PLD, fie în scenarii că ar intra la guvernare, dându-se chiar nume de miniştri, fie în opoziţie, câştigul fiind că pentru un partid foarte nou, înfiinţat în martie, s-a făcut multă publicitate şi asocieri de persoane cunoscute, cu un partid nou. Această publicitate cred ca a făcut bine PLD-ului lui Stolojan şi Flutur.
Este clar că marea necunoscută o reprezintă calcularea efectelor asupra PSD şi implicit asupra guvernării şi asupra rezultatelor la europarlamentare.
Rezultatul moţiunii înseamnă în ochii electoratului că Mircea Geoană a fost învins de propriul partid şi de o grupare din jurul lui Ion Iliescu.
De asemenea, prin moratoriul adoptat la Braşov de către PSD, care înseamnă încetarea sancţiunilor pentru cei care au sabotat moţiunea şi prin faptul ca Mircea Geoană nu şi-a dat demisia sau să fie demis din fruntea unui partid pe care nu-l poate conduce, PSD ar trebui perceput ca un partid necredibil în fata propriilor membri şi în faţa electoratului, deci, rezultate slabe la europarlamentare.
Rezultatul luptelor din PSD se va vedea, probabil, după alegerile europarlamentare, când fie va câştiga Mircea Geoană şi PSD va rămâne în opoziţie, fie Ion Iliescu şi PSD va ajunge la guvernare cu PNL.
Personal, cred că va fi câştigător Ion Iliescu, varianta în care acesta îi va cere lui Mircea Geoană să-şi asume rezultatele slabe de la europarlamentare ale PSD-ului.
Am vorbit prea mult despre efecte şi la capitolul defecte am rămas dator. Aş vrea să spun doar unul: pierderea simţului realităţii în PNL, convins că este invincibil.
Sindromul Adrian Năstase l-a cuprins şi pe Călin Popescu Tăriceanu şi, din păcate, pe foarte mulţi liberali.
Nu vă fie frică, cineva tot pică, fie ca efect, fie ca defect al moţiunii.
În rest, să auzim numai de bine şi fiţi cu lupa pe politică, pentru că nu este întotdeauna ceea ce pare a fi.
"