Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referitor la faptul că Traian Băsescu i-a cerut demisia pentru că ştia de modificările la Codul Penal, că nu trebuia neapărat ca el să ştie acest lucru şi că Valeriu Zgonea i-a spus că acest proiecte au fost puse pe ordinea de zi de toţi liderii de grup.
"Dincolo de declaraţiile politice, vă spun că nu trebuia neapărat să ştiu eu de tot ce votează Parlamentul. Parlamentul este şeful Guvernului, şi nu invers", a afirmat Ponta.
Premierul a arătat că legea amnistiei este singura despre care ştia şi pe care o susţine în continuare, "într-o formă care să răspundă tuturor aşteptărilor", adică amnistia să nu se refere la fapte de violenţă şi de corupţie.
"În mod sigur se va discuta în continuare şi se va vedea care este forma cea mai bună", a adăugat Ponta.
El a mai spus că, referitor la Codul penal, a avut vineri o discuţie cu preşedintele Camerei Valeriu Zgonea şi acesta l-a informat că toate legile, inclusiv Codul Penal, au fost discutate în comitetul liderilor de grup, în care au fost prezenţi toţi liderii grupurilor parlamentare, iar aceştia au decis includerea lor pe ordinea de zi a Camerei.
"Lucrurile sunt clare. Eu cred că Parlamentul trebuie să aibă dreptul de a legifera, dar pe legi de acest gen este necesară o consultare aprofundată, care nu a existat cu Ministrul Justiţiei, CSM, ICCJ şi ANI şi, după aceea, trebuie informată Comisia Europeană, pentru a vedea dacă modificările votate de Parlament încalcă obligaţiile noastre", a adăugat Ponta.
El a mai spus că atunci când s-a votat nu era în ţară, ci la Johannesburg.
În legătură cu declaraţia şefului statului, care a susţinut că Ponta şi Antonescu s-au înţeles pe modificările la Codul penal, premierul a răspuns: "Minte sau să scoată stenogramele de la servicii, dacă ştie ceva. Declaraţiile politice ale lui Traian Băsescu nu cred că trebuie să răspund la ele".
El a mai spus că i-a cerut ministrului Justiţiei să studieze Legea amnistiei şi să organizeze, prin minister, o consultare cu CSM, ICCJ şi ANI.
Întrebat dacă modificările la Codul penal se mai pot întoarce în Parlament pentru a fi rediscutate, Ponta a arătat că, din punct de vedere procedural, modificările la Codul Penal au fost contestate la Curtea Constituţională şi apoi se vor întoarce la Parlament, la preşedinte.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că aceia care "au patronat" atac de marţi la statul de drept, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, ar trebui să demisioneze.
Şeful statului a spus, într-o emisiune la B1 TV, că, în acest moment, există pericolul ca România să fie dată exemplu şi a arătat că o măsură internă radicală ar fi dizolvarea Parlamentului.
"Eu nu pot face asta. Avem în schimb alta (măsură radicală - n.r.): Antonescu, Ponta, Zgonea sa demisioneze imediat. Avem soluţii politice de a ni se da o nouă şansă să rămânem un stat european civilizat", a afirmat Traian Băsescu.
Potrivit preşedintelui, "cei care au patronat politic acest atac la statul de drept trebuie să facă urgent un pas înapoi".
"Oricât l-am plimba pe Ponta, rămâne cu lovitura de stat din vară, cu plagiatul şi acum cu lovitura la justiţie. Poate să îşi cumpere zece avioane, va fi primit cu flori prin Africa (...) în Europa, America, Canada, va fi privit ca omul cu trei mari probleme - lovitura de stat, plagiatul şi lovitura la justiţie", a comentat şeful statului.
Băsescu a mai spus că avea obligaţia să spună care este soluţia pentru România acum, şi anume demisia celor implicaţi în acest scandal, adăugând că se pot menţine alianţa şi guvernarea, dar se pot schimba oamenii.
"Au şi alţi oameni decât nişte imaturi incapabili de a înţelege cum funcţionează statul de drept", a spus Băsescu.