USL a obţinut 395 de mandate, ARD - 80, PPDD - 68, UDMR - 27, iar minorităţile naţionale -18, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, comunicate de BEC.
Astfel, din 394 mandate la Camera Deputaţilor, USL a obţinut 273, ARD - 56, PPDD - 47, UDMR - 18.
Acestora li se adaugă 18 mandate de deputat, ale organizaţiilor minorităţilor naţionale.
La Senat, din totalul de 176 mandate, USL are 122, ARD - 24, PPDD - 21, UDMR - 9.
Numărul senatorilor şi deputaţilor este de 588.
Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a arătat că, în zilele următoare, respectiv miercuri şi joi, sunt aşteptate să sosească la Biroul Electoral Central procesele verbale pe hârtie şi semnate de reprezentanţii partidelor în birourile electorale judeţene.
"Sperăm ca în cursul zilei de vineri să putem trimite situaţia centralizată, procesele verbale finale, spre publicare, la Monitorul Oficial, pentru a constata astfel rezultatul final al alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 2012", a adăugat el.
Arhitectul general al Parlamentului, chemat să rezolve problema: 588 de parlamentari pe 512 scaune
Noul Parlament va avea 588 de membri, cu 76 mai mult decât numărul de scaune din sala de plen a Camerei Deputaţilor, unde au loc şedinţele comune ale deputaţilor şi senatorilor, motiv pentru care a fost chemat arhitectul general, care să caute soluţii, au declarat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.
Aula Camerei, cea mai mare sală de şedinţe de care dispune Parlamentul, are doar 512 locuri, insuficiente pentru cei 588 de senatori şi deputaţi aleşi pe 9 decembrie.
Surse parlamentare au relatat, pentru MEDIAFAX, că la Camera Deputaţilor se caută variante pentru rezolvarea acestei situaţii, astfel că a fost chemat chiar arhitectul general care "să gândească soluţii".
"E de lucru...", explica un expert în domeniu.
Soluţiile identificate până acum sunt următoarele: fie să se pună scaune în plus în plen, fie ca unii parlamentari să fie urcaţi la balcoane. Cea de-a doua variantă ar presupune şi adaptări la sonorizarea sălii şi la dotarea cu microfoane pentru aleşii care vor dori să ia cuvântul în dezbateri.
Însă, o rezolvare nu va trebui găsită doar pentru sala de plen a Camerei Deputaţilor, în care se ţin de regulă şedinţele reunite ale celor două Camere legislative.
Multe dintre sălile comisiilor permanente vor fi neîncăpătoare pentru numărul de membri, având în vedere că şi până acum în cazul unor comisii, pentru şedinţele cu mai mulţi invitaţi sau în cazul reunirii într-o şedinţă a mai multor comisii, erau uneori probleme în privinţa spaţiului, astfel că se cautau săli ceva mai mari în care să se desfăşoare lucrările.
La Palatul Parlamentului se caută soluţii rapide cel puţin pentru sala de plen, având în vedere că prima şedinţă comună va avea loc la învestirea noului Cabinet, care ar urma să aibă loc până la sfârşitul anului.