Prezenţa la referendum la ora 23.00, la închiderea urnelor, era la nivel naţional de 45,92%, conform anunţului făcut de către preşedintele Biroului Electoral Central, Gabriela Bogasiu.
Astfel, în mediul urban se înregistra o prezenţă de 41,76%, în timp ce prezenţa în mediul rural era de 51,61%.
Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot sunt: Olt - 74,71%, Mehedinţi - 70,46%, Teleorman - 70,16%, Giurgiu - 60,67% şi Vâlcea - 60,44%.
Judeţele cu cea mai redusă prezenţă la vot sunt: Harghita - 11,56%, Covasna - 20,6%, Satu Mare - 28,23%, Mureş - 33,96% şi Arad - 34,99%.
Estimarea a fost făcută pe baza datelor din 2.889 de secţii de votare, cu o marjă de eroare de +/- 3%.
Pentru a fi validat Referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.
După centralizarea voturilor de către BEC şi soluţionarea eventualelor contestaţii privind frauda electorală, Curtea Constituţională este instituţia care constată validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre. În situaţia în care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetăţenilor au votat pentru demiterea preşedintelui, Curtea constată încetarea mandatului acestuia, urmând organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de trei luni de zile.
Băsescu: Flacăra democraţiei a rămas aprinsă, românii au respins lovitura de stat
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, ieri seară, după închiderea urnelor, că "flacăra democraţiei a rămas aprinsă", iar românii "au respins lovitura de stat".
"Flacăra democraţiei a rămas aprinsă! Românii au respins lovitura de stat a celor 256 de parlamentari conduşi de Victor Ponta şi Crin Antonescu. Vreau să le mulţumesc acelora care, trecând peste supărarea lor pe măsurile luate în timp de criză, au înţeles că astăzi nu a fost un referendum despre Traian Băsescu, ci a fost un referendum în favoarea Europei şi împotriva unei lovituri de stat", a spus Băsescu.
El a menţionat că, în acelaşi timp, doreşte să le mulţumească tuturor acelora care în această campanie şi-au dedicat energia pentru a explica ce s-a întâmplat în Parlamentul României în 3, 4, 5 şi 6 iulie, în "săptămâna neagră a democraţiei".
"Românii şi-au decis astăzi ei înşişi soarta nevalidând referendumul propus de cei 256 de parlamentari în numele puşcăriabililor", a spus Băsescu.
El a arătat că trebuie înţeles un "lucru fundamental", anume că 29 iulie a fost o zi a opţiunilor, în care românii prin opţiunea lor "au consolidat ideea că România nu mai poate reveni la o societate condusă după bunul plac, fără reguli şi la o societate în care un grup de politicieni decid soarta românilor".
Antonescu: Vom aştepta rezultatul şi vom respecta decizia CC
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, ieri seară, la Cotroceni, că vor fi aşteptate rezultatele oficiale ale referendumului şi că decizia Curţii Constituţionale va fi respectată.
"Vom aştepta în mod democratic şi civilizat rezultatul oficial al referendumului, de le Biroul Electoral Central şi cu toţii vom respecta deciziile, iar până la urmă vom avea un rezultat la acest referendum", a afirmat Antonescu.
El a mai spus că, în condiţiile în care acest referendum a fost boicotat de PDL, de preşedintele suspendat şi de majoritatea maghiarilor, într-o perioadă de caniculă şi de concedii, într-o majoritate covârşiroare românii au răspuns chemării la vot.
Preşedintele interimar a mai spus că le mulţumeşte românilor care au înţeles să se comporte "ca cetăţeni liberi care astăzi au scris o pagină frumoasă şi mare a istoriei României".
De asemenea, Crin Antonescu a precizat că au existat incidente electorale, însă acestea au fost minore şi nu au afectat desfăşurarea referendumului.
Ponta: Un preşedinte cu peste opt milioane de voturi împotriva trebuie să decidă dacă este legitim
Un preşedinte ales cu cinci milioane de voturi, dar împotriva căruia au fost înregistrate acum peste opt milioane de voturi împotrivă ar trebui să reflecteze mai serios la acest rezultat şi să decidă în ce măsură mai este legitim să reprezinte România, a declarat premierul Victor Ponta.
"Orice om politic care spune că poate ignora votul a în jur de nouă milioane de români este rupt de realitate", a spus Ponta.
USL susţine că referendumul este valid, iar preşedintele Traian Băsescu este demis, fiind numărate peste 9,2 milioane de voturi.
USL: Referendumul e valid, Băsescu e demis, am numărat peste 9,2 milioane de voturi
USL susţine că referendumul este valid, iar preşedintele Traian Băsescu este demis, fiind numărate peste 9,2 milioane de voturi.
"Conform numărătorii la ora 23.00, Traian Băsescu este demis", a spus preşedintele PC, Daniel Constantin, duminică seară, după închiderea urnelor.
La rândul său, senatorul PSD Dan Şova a precizat că referenduml este valid, potrivit numărătorii paralele a USL, pragul de validare fiind depăşit în condiţiile în care s-au numărat peste 9,2 milioane de voturi.
"Avem numărate până acum peste 9.200.000 de voturi. Am depăşit pragul de 50%, continuăm numărătoarea în orele următoare", a spus Şova.
El a menţionat că, potrivit numărătorii USL, circa 87% din românii care au venit la vot au votat împotriva lui Traian Băsescu.
"Băsescu în 2007 a luat 75%, azi a luat doar 16%. La alegerile din 2009, Băsescu a luat 5 milioane de voturi, azi a luat mai puţin de un milion de voturi. Referendumul va fi valid cu peste 52%. Traian Băsescu va pleca, l-am demis, totul este Ok. de acum încolo", a spus Şova.
(30 iul 2012, 11:04:32