PDL va continua discuţiile cu partenerii de coaliţie pentru reorganizarea administrativă a ţării, menţinându-şi opinia că ideea constituirii a opt judeţe mari este cea mai bună, iar angajarea răspunderii pentru acest proiect rămâne o variantă luată în calcul, a declarat premierul Emil Boc.
El a susţinut totodată că organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificări teritoriale în interiorul unui judeţ, dar nu şi pentru un proces general de reorganizare administrativă, aplicat la nivel naţional.
Premierul a apreciat, la postul public de televiziune, că reorganizarea administrativă este posibilă, în varianta propusă de PDL, prin recunoaşterea personalităţii juridice în cazul celor opt regiuni de dezvoltare existente, fără modificarea Constituţiei.
Argumentele prezentate de şeful Guvernului pentru reorganizarea administrativă au fost în continuare simplificarea birocraţiei, reducerea costurilor cu funcţionarea statului, "destructurarea unor reţele clientelare locale şi judeţene", precum şi o absorbţie mai bună a fondurilor europene.
"Nu poţi să ai un motor nou într-o caroserie veche, cu roţi uzate", a spus Boc.
El a susţinut totodată că oficialii europeni au transmis autorităţilor de la Bucureşti că, dacă ţara ar fi împărţită în judeţe mai mari, pentru fiecare regiune ar putea fi atrase fonduri UE de câte trei miliarde euro.
În ceea ce priveşte statutul minorităţilor naţionale, premierul a afirmat că speră ca acesta să poată fi adoptat de Parlament până la sfârşitul lunii iunie, dar că nu vrea să se refere la această problemă ca la "o monedă de schimb" pentru susţinerea UDMR faţă de proiectul PDL de reorganizare administrativă.