Deputaţii din Comisia pentru drepturile omului au respins, ieri, proiectul de lege iniţiat de Silviu Prigoană (PDL) care prevedea folosirea termenului de "ţigan" în documentele oficiale ale României.
Decizia de respingere a proiectului de lege a fost luată cu 6 voturi "pentru" şi o abţinere, aparţinând deputatului Tudor Ciuhodaru (PC).
De la şedinţă a lipsit iniţiatorul proiectului de lege, Silviu Prigoană.
Proiectul de lege a fost respins de Senat şi urmează să fie analizat de plenul Camerei Deputaţilor.
Potrivit iniţiativei legislative, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoanele de etnie romă/ţigănească denumirea utilizată va fi cea de ţigan/ţigancă.
În iniţiativa legislativă a deputatului democrat-liberal se mai arată că atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului este interzisă.
Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul "rom" generează confuzie pe plan internaţional.
"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = "ţara briţilor, a englezilor"; Mauretania = maur + (et)ania = "ţara maurilor", deci România = rom + ania = "ţara romilor". E incorect. Se creează o falsă direcţionare", susţine Prigoană în motivaţia propunerii legislative.