luni, 16 nov 2009 - Anul XIV, nr. 269 (4255)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interviu

Băsescu: "Toată tinereţea, partenerii mei de şedinţă PCR erau valurile, furtunile, marea şi o navă de 306 metri lungime"

Preşedintele Traian Băsescu le-a explicat românilor - la emisiunea „Naşul” de la B1 TV - ce-l deosebeşte de alţi oameni politici postdecembrişti care au făcut parte din defunctul PCR sau de tinerii formaţi sub influenţa nomenclaturii PCR. Preşedintele a mai descifrat şi opţiunea lui Ion Iliescu pentru Mircea Geoană, în detrimentul lui Sorin Oprescu. "Toată tinereţea, partenerii mei de şedinţă PCR erau valurile, furtunile, marea şi o navă de 306 metri lungime"

 

Traian Băsescu: Am fost membru de partid, că nu puteai, era de neconceput să termini Institutul de Marină, să te pregăteşti să pleci, să nu fii membru de partid. În anul IV toată promoţia noastră era membră a Partidului Comunist Român, după ce în anul I trebuia să fii membru UTC, dacă nu erai până atunci. Dar nici unul dintre noi, din promoţia mea, n-am trăit şi n-am primit un leu de pe urma calităţii de membru de partid. Munca noastră a fost pe mare, n-am fost nici ca Adrian Năstase, să dau din gură pe la Institutul de Cercetări Politice sau unde a fost el, n-am trăit nici ca Ion Iliescu, din propagandă, n-am trăit nici ca Adrian Severin şi nici ca Hrebenciuc, în aparatul de partid. Am fost un simplu membru de partid. Dar să ştiţi că, poate dincolo de orice, lucrul care m-a mobilizat cel mai tare să condamn crimele comunismului a fost exact ca să închid acest capitol din viaţa mea şi să închid acest capitol şi din viaţa multor români care au suferit de pe urma modului cum Partidul Comunist a exercitat puterea. Eu nu am fost un defavorizat de comunişti, aşa cum au fost cei din raport.
Radu Moraru: Da, dar în mentalitate, nu eraţi ca ei în '90? Vă spun de ce, pentru că eu simt că nu vă iartă că i-aţi trădat, mulţi aşa vă privesc. "De ce nu eşti cu noi aici şi te-ai dus în altă parte? Faci pe democratul? Vrei parlamentari mai puţini? Vrei reformă nu ştiu de care?" Adică unii dintre ei simt că vă taxează pe chestia asta.
Traian Băsescu: Poate fi şi această abordare, numai că ea nu are valoare. Eu mi-am câştigat existenţa greu, n-am stat în şedinţe de partid la uscat. 12 ani, toată tinereţea, partenerii mei de şedinţă erau valurile, furtunile, marea cât vezi cu ochii, o navă de 306 metri lungime de care răspundeai cu capul, pentru că îţi pierdeai altfel şi navă, şi echipaj, nu...
Radu Moraru: Şi vântu', atunci negociaţi cu vântu', v-am prins, deci au fost şi momente de negocieri...
Traian Băsescu: Da, da, atunci negociam cu "vântu'”. De asta nu mă simt legat de ei. În plus, am mai avut un avantaj: cei 12 ani de umblat prin lume şi un an jumate cât am lucrat la Anvers m-au ajutat să văd cu alţi ochi realităţile de la noi. Mie mi-a fost uşor să mă adaptez unei societăţi care voia să fie altfel după revoluţie - pentru că o văzusem peste tot în lumea asta - şi de aceea am avut uşurinţa de a înţelege, deşi n-am devenit conştient de ce înseamnă capitalism şi o societate modernă din '90. Aduceţi-vă aminte că în '95 am votat împotriva restituirii caselor naţionalizate. Deosebirea între mine şi foarte mulţi politicieni este că eu am avut capacitatea să progresez, să înţeleg, pe când alţii au rămas şi acum ca înainte de 1990, gândesc la fel. Ăştia sunt riscul mare pentru România, cei de care îi spuneam şi domnului primar Chirtoacă astăzi şi tinerilor de la Chişinău care au fost arestaţi, băgaţi în beciurile Miliţiei de la Chişinău, în timpul manifestărilor, că ăştia sunt periculoşi, ei vor vrea tot timpul să revină. Ştiţi ce-i curios? Că vor să exercite puterea politică precum pe vremea comunismului, dar vor puterea economică precum în vremea capitalismului. Dar cu amendamentul că numai lor li se cuvine puterea economică, nu şi altora. Aici e marea problemă pe care ei n-o pot accepta: democraţia totală.
Radu Moraru: Dar cum vă explicaţi că România - eu asta susţin - este condusă, uşor din umbră, că nu-i ştim chiar pe toţi, de aceiaşi oameni care au pus mână în '90 pe ministere, pe tot felul de... pe presă unii dintre ei, pe politic? Parlamentarii tot timpul au în spate nişte butoane, am văzut parlamentari cu butoane - apeşi butonul şi ăla, chiar dacă ştie că spui o tâmpenie şi o minciună, el o recită ca şi cum e crezul vieţii. Cum au reuşit să pună mâna atât de bine şi de ce nu poţi să îi dai la o parte?
Traian Băsescu: Bun, aici e vorba de autoritatea în partid. Spre exemplu, degeaba au venit tineri la PSD, degeaba. Uitaţi-vă la... nu vreau să dau nume, că aş coborî prea jos nivelul discuţiei. Dar îi vezi, unii sunt preşedinţi de comisii, de nu ştiu ce. Când le-a spus bătrânul edec Iliescu "băieţi, ăsta-i drumul", votează fără să întrebe de ce. Aici e marea problemă, că neputincioşii, cei care au nevoie să fie promovaţi de Ion Iliescu, susţinuţi de Marian Vanghelie - că altfel nu au forţă să se impună prin mintea lor, prin ce învaţă despre politică, prin poziţiile lor - sunt atâţia pe care îi vedeţi vorbind în fiecare seară la televizor şi în viaţa lor nu au iniţiat un proiect de lege, domnul Moraru. Deci aceşti neputincioşi cu statut de parlamentari sunt de fapt nişte lachei ai grupului de la vârful partidului.
Radu Moraru: Dar Ion Iliescu, care este explicaţia, a reuşit să rămână atât de puternic 20 de ani şi astăzi este la fel de puternic ca acum foarte mulţi ani? Care este explicaţia?
Traian Băsescu: Influent. Influent în interiorul partidului. Păi, Geoană, dacă Iliescu spunea, "nu tu vei candida, ci Oprescu", Geoană era nimic astăzi.
Radu Moraru: Credeţi că nu avea fanii lui?
Traian Băsescu: Avea pe Vanghelie, pe Hrebenciuc. Mare ispravă făcea cu ăştia doi? Fără Iliescu?
Radu Moraru: Bun. Eu cred că avea mult mai mulţi, dar mă rog.
Traian Băsescu: Nu, dar ăştia erau emblematici şi au rămas emblematici, da? Putea să şi-l mai agaţe de mare suporter şi pe Voiculescu, şi avea o echipă de suporteri numărul 1. Cred că îl bătea şi candidatul de la cine? De la ecologişti pe Geoană, dacă nu avea susţinerea lui Ion Iliescu.
Radu Moraru: Deci, credeţi că a avut vreun moment de ezitare, credeţi, Ion Iliescu între Sorin Oprescu, Mircea Geoană, alţii?
Traian Băsescu: Nu, nu cred, nu cred, pentru că Ion Iliescu a înţeles că dacă s-ar fi îndreptat cu susţinerea către Sorin Oprescu - care eu cred că este mai drag, dacă îmi permiteţi să fac aprecierea asta, şi Oprescu îi este mult mai loial lui Ion Iliescu decât Mircea Geoană - Ion Iliescu a înţeles că nu avea variantă pentru simplul motiv că un independent nu poate câştiga alegerile prezidenţiale. Deci Mircea Geoană are structura de partid a PSD-ului. O structură foarte puternică, foarte bine aşezată în teritoriu. Putea să meargă de zece ori pe zi lângă Oprescu, de care mie sincer îmi pare rău că s-a angajat în cursa asta, pentru că putea să mai stea până când îşi crea o structură de partid. A intrat într-o aventură, dar fără structură de partid nu ai cum să fii competitiv în alegerile prezidenţiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: "Toată tinereţea, partenerii mei de şedinţă PCR erau valurile, furtunile, marea şi o navă de 306 metri lungime".
 Vizualizări articol: 360 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Băsescu: "Toată tinereţea, partenerii mei de şedinţă PCR erau valurile, furtunile, marea şi o navă de 306 metri lungime"3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei