Preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat, ieri, la Craiova, că "lupta constituţională" pentru desemnarea prim-ministrului vizează "activarea sentimentelor antiparlamentare" de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 2007.
Preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu, a afirmat că în textul Legii partidelor politice este prevăzut expres modul în care se formează majoritatea parlamentară, care are "dreptul" să acţioneze ca un factor politic şi să propună un candidat pentru şefia Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"O majoritate absolută se formează pe baza unui acord încheiat între partidele reprezentate în Parlament, ceea ce s-a întâmplat în această săptămână. Dacă această majoritate s-a format şi are un statut juridic, este evident că ea are dreptul să acţioneze ca un factor politic, adică să propună un candidat la funcţia de prim-ministru. Evident, preşedintele hotărăşte", a declarat, ieri, Cristian Pârvulescu.
El a afirmat că alianţa politică "consfinţită juridic", invocată ca fiind singura formulă politică din rândul căreia preşedintele Traian Băsescu ar fi desemnat un candidat la funcţia de premier nu este prevăzută de Legea partidelor politice.
"Această alianţă consfinţită juridic nu e cerută de art. 36 din legea partidelor. Acea alianţă consfinţită juridic la care se referă preşedintele este valabilă doar în cazul alianţelor politice. Dacă art. 36 din legea partidelor politice e neconstituţional, trebuie făcută o sesizare şi Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe. Dar dacă el e constituţional şi în orice caz pentru că el este în vigoare, toată lumea, inclusiv preşedintele României trebuie să îl respecte. Şi acolo nu se cere consfinţirea juridică a alianţei", a mai spus Pârvulescu.
Potrivit sursei citate, preşedintele Traian Băsescu ar trebui să se "supună" legii şi să aplice articolul 36 din legea partidelor politice, care se referă la situaţii precum cea în care se află România.
"Preşedintele României, ca orice cetăţean, este obligat să respecte legea. Acum aţi observat că preşedintele Băsescu a declarat în primul rând că se supune Constituţiei. Preşedintele sugerează ce? Că există un nivel constituţional care este superior celui legislativ şi că el nu se supune decât nivelului constituţional. Dar câtă vreme există un articol de lege şi acel articol de lege nu este declarat neconstituţional, este obligatoriu şi el se referă exact la cazul în speţă. Şi preşedintele ştie despre ce e vorba", a declarat Pârvulescu.
Preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia susţine că "Parteneriatul pentru România", încheiat între PSD şi PDL, a funcţionat în baza legii partidelor politice, cele două formaţiuni nefiind "consfinţite juridic".
"PSD, PNL, PC şi UDMR au vrut să folosească acest articol în decembrie 2008, dar defecţiunea PSD-ului atunci sau lipsa de coerenţă a acestei alianţe a făcut ca să nu poată fi folosit acest articol. În fond, ce a fost «Parteneriatul pentru România?» Nu a fost o alianţă de acelaşi gen care a prezentat preşedintelui un program de guvernare în baza aceluiaşi articol?", a afirmat Cristian Pârvulescu.
Potrivit lui Pârvulescu, "lupta constituţională" în jurul numirii prim-ministrului României face parte dintr-o strategie electorală, care vizează "activarea sentimentelor antiparlamentare".
"Cred că aceste discuţii teoretice şi juridice sunt secundare, pentru că în realitate noi asistăm la strategii de campanie electorală. Lupta constituţională nu este altceva decât o parte a unei strategii electorale care vizează activarea sentimentelor antiparlamentare din 2007, de la referendumul pentru demiterea preşedintelui în speranţa că acea majoritate măcar parţial se va reanima şi va vota cel puţin în turul al doilea cu Traian Băsescu", a mai afirmat Pârvulescu.