Vicepreşedintele PSD Marian Sârbu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că PSD nu va intra cu Guvernul „într-o competiţie a cifrelor aruncate pe piaţă” în ceea ce priveşte salariul minim propus de Executiv. PSD acceptă salariul minim propus de Guvern, însă critică politica în privinţa majorării pensiilor
Sârbu a afirmat că este convins că atât sindicatele, cât şi patronatele, vor accepta propunerea Guvernului în ceea ce priveşte majorarea salariului minim pe economie la 540 lei de la 1 octombrie şi 600 lei de la 1 ianuarie 2009.
„Nu dorim să intrăm într-o competiţie a cifrelor aruncate pe piaţă fără acoperire”, a adăugat el.
Sârbu a afirmat că nivelul de 600 lei al salariului minim pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2009 constituie „o cifră de pornire” pentru oferta electorală.
Vicepreşedintele PSD a precizat că social-democraţii intenţionează să „modifice substanţial” politica guvernamentală în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, iar oferta ca acesta să ajungă la 1000 lei după patru ani se menţine.
Sârbu a criticat politica guvernamentală în privinţa majorării pensiilor, afirmând că anunţata creştere a pensiilor, începând cu 1 noiembrie, este „o păcăleală” şi o „bâlbâială” a Guvernului.
Vicepreşedintele PSD a afirmat că Guvernul ar fi trebuit să majoreze pensiile cu 10% începând cu 1 iulie 2008, pentru a acoperi scăderea, tot cu 10 procente, a puterii de cumpărare a pensionarilor. Sârbu a explicat scăderea puterii de cumpărare a pensionarilor se datorează creşterii salariului mediu pe economie de la 1500 lei, cât era prognozat la începutul anului, la 1700 lei.
Sârbu a afirmat că Guvernul ar fi trebuit să păstreze, prin majorarea pensiilor cu 10% începând cu 1 iulie, puterea de cumpărare, după care să majoreze punctul de pensie, începând cu 1 noiembrie, majorare care, fără a fi precedată de o altă majorare la 1 iulie, ar fi doar o acoperire a scăderii puterii de cumpărare.