Preşedintele Traian Băsescu îi cere, într-o scrisoare, premierului Călin Popescu Tăriceanu să renunţe la propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, deoarece percepţia publică negativă asupra faptelor acesteia nu duce la creşterea încrederii în justiţie.
"Stimate domnule prim-ministru, prin prezenta vă solicit să renunţaţi la propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece percepţia publică negativă cu privire la fapte anterioare în care doamna Nicolai a fost implicată în calitate de senator nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţia din România, nici în rândul populaţiei, şi nici în rândul partenerilor noştri externi", se arată în scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu.
Şeful statului consideră că funcţia de ministru al Justiţiei implică mult mai mult decât îndeplinirea condiţiilor legale pentru exercitarea oricărei alte funcţii de membru al Guvernului. În opinia sa, funcţia de ministru al Justiţiei presupune, printre altele, "reputaţie neştirbită şi moralitate", ţinând cont de faptul că ministrul Justiţiei este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, organism format din magistraţi, care trebuie să dea dovadă de onorabilitate ce nu poate să fie umbrită de nici o faptă, "şi cu atât mai mult de una de notorietate publică".
Reputaţie ştirbită.
El apreciază că, din păcate, "reputaţia doamnei Nicolai a fost ştirbită" de implicarea acesteia în incidentul prin care o rudă a sa a fost introdusă în sala Senatului, prin încălcarea Regulamentului. "Legat de acest eveniment s-a creat impresia că ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, în mod ilegal, dar cu acordul acesteia. De altfel, din câte ştiu, doamna senator Norica Nicolai a fost sancţionată cu avertisment pentru aceste fapte", adaugă preşedintele. El menţionează că, urmare a redării publice a imaginilor desfăşurării acţiunilor Noricăi Nicolai şi a rudei acesteia, a rezultat o reacţie negativă a opiniei publice.
"Pentru cele de mai înainte, sunt nevoit să resping candidatura doamnei Norica Nicolai pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei, şi vă rog să desemnaţi o altă persoană care să întrunească condiţiile necesare şi indispensabile funcţiei de membru al Guvernului României şi de ministru al Justiţiei ", îi mai scrie Băsescu lui Tăriceanu.
Candidat necontroversat.
Preşedintele precizează că, având în vedere imperativul de a confirma prin fapte, şi nu doar declarativ, voinţa politică de a construi şi consolida o justiţie independentă, îşi permite să îi sugereze premierului "opţiunea pentru un candidat necontroversat, capabil să impună respect din punct de vedere profesional atât în faţa cetăţenilor, cât şi în relaţia cu magistraţii, independent din punct de vedere politic".
Argumente.
El mai precizează că respingerea candidaturii s-a făcut ţinându-se cont de prevederile Constituţiei şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr.356/2007.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis Preşedinţiei, în 17 decembrie 2007, propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, în locul lui Tudor Chiuariu care demisionase în urmă cu o săptămână. Nominalizarea Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei a fost aprobată de Biroul Politic Central al PNL, cu 28 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".
Procedură.
Conform Deciziei Curţii Constituţionale 356/2007, preşedintele României nu are drept de veto, dar are dreptul să verifice dacă persoana nominalizată pentru funcţia de ministru îndeplineşte "condiţiile de corespundere în funcţie" şi poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea formulată şi să facă o nouă nominalizare. Curtea Constituţională subliniază că respingerea candidaturii la funcţia de ministru trebuie să fie "motivată".
Decizia Curţii Constituţionale a fost formulată ca răspuns la sesizarea premierului Tăriceanu în legătură cu refuzul preşedintelui Băsescu din primăvara lui 2007 de a-l numi pe Adrian Cioroianu în funcţia de ministru de Externe.
Scrisoarea, analizată de juriştii Guvernului
Textul scrisorii trimise de Traian Băsescu premierului Călin Popescu Tăriceanu este analizat de către juriştii Guvernului, iar un răspuns va fi dat în cursul zilei de astăzi.
"Scrisoarea a fost primită la Guvern, iar textul este analizat de către juriştii Guvernului", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru.
Ea a precizat că un răspuns la această scrisoare va fi dat în cursul zilei de astăzi.