Dacă aș fi fost întrebat acum 20 de ani: “Care este prejudecata pe care, printr-o manevră magică, psiho-neurochirurgicală, ai vrea neapărat să o îndepărtezi din mentalul colectiv al poporului român?”, aș fi răspuns imediat: “Mergeși așa! “.
În baza lui „Merge și așa”, un cancer ocult erodează constant orice încercare de redresare morală a națiunii: furtul și complicitatea tacită a celor ce sunt dispuși să închidă ochii, dacă le iese și lor ceva. Cred că afirmațiile: “Să fure, dar să ne dea ceva și nouă!” sau “ A furat, dar a și făcut!” sunt simptomele unei boli congenitale, moștenite din vremea comunistă, de care se pare că încă suferim ca națiune.
Oricâte ar fi făcut cineva pentru societate la un moment dat, dacă el alege chiar și o singură dată să fure și să dea astfel cinstea pe rușine, singura soluție justă este să plătească pentru faptele sale! Orice ne-ar promite hoții, orice ofertă ni s-ar face de a fi părtași la împărțeala prăzii, răspunsul trebuie să fie unul singur: “Nimeni nu este mai presus de lege! Principiile nu se negociază!”.
Promovarea incompetenților în funcții publice de răspundere este un alt mod de a fura. Incompetenții ocupă pe nedrept locul specialiștilor, nevoiți adeseori să aleagă drumul pribegiei pentru a lucra acolo unde le este recunoscută și răsplătită valoarea. Spre deosebire de profesioniști, care își pot găsi oricând un loc de muncă, incompetenții sunt dependenți de cei care i-au promovat. Vor achiesa la orice ticăloșie ce li se propune pentru a-și păstra funcțiile, vor săruta inelul baronilor și vor deveni câinii de pază ai mafiei ce i-a înscăunat. Nu în ultimul rând, incompetenții plătiți din banul public prestează fără tragere de inimă o muncă ineficientă, de proastă calitate, deoarece sunt siguri că sprijinul politic le garantează și pe viitor slujbele ocupate cu bani sau cu sprijin politic. Din aceste poziții cheie, incompetenții, mână în mână cu mafia, fură, batjocoresc pe oricine dorește un sistem bazat pe competență și sfidează oamenii cinstiți. Această caracatiță înfiptă adânc în instituțiile publice poate fi înfrântă doar prin instituirea unui sistem național de concursuri, transparent și imparțial, în care clientela politică, rudele și amantele baronilor să nu mai primească înaintea examenului subiectele în plic. Șansa tinerilor competenți de a ocupa pozițiile pe care le merită nu poate să apară decât prin măsuri dure de re-creare a unui mediu competitiv în ocuparea funcției publice.
Inducerea dezgustului față de vot este alt mod insidios de furt a puterii poporului de a-și alege conducătorii. Studii sociologice arată că o participare mică la vot, prin descurajarea votanților dezamăgiți de sistem de a mai merge la vot, favorizează partidele ce au votanți captivi, loiali și ușor de mulțumit. De aceea, aceste partide aruncă în spațiul public mesaje prin care ne îndeamnă să nu ne prezentăm la urne. O fentă simplă, verificată deja, pentru că ne-a adus guvernele marionetă controlate de Liviu Dragnea.
Fără hoție, România nu numai că poate ajunge departe, dar și cei de departe ar putea să revină mai aproape de noi! Nu ne putem plânge că lucrurile stagnează atunci când fie nu mergem la vot, fie votăm de zeci de ani aceeași clasă politică, ce doar promite, ca apoi să dezamăgească! Pentru un deznodământ diferit, de data aceasta, sparge tiparele și prejudecățile și mergi la vot! Votul este o superputere a oamenilor de rând, ce apare o singură dată la 4 ani. Avem puterea de a dărâma sistemul ce ne-a umplut de lehamite. Nu o irosi! Votează pentru o Românie fără hoție!
Radu Tudor Ciornei
Candidat al Alianței USR-PLUS pentru Camera Deputaților