Candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Suceava, Mirela Adomnicăi, a acuzat actuala conducere a CJ Suceava că nu a avut o strategie eficientă de dezvoltare a județului și că nu sunt semnale că acest lucru ar fi făcut mai bine într-un eventual nou mandat. Mirela Adomnicăi a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că a analizat comparativ proiectele de modernizare a drumurilor județene implementate de Consiliul Județean Sibiu și cele ale Consiliului Județean Suceava și cifrele sunt în dezavantajul administrației sucevene.
Potrivit Mirelei Adomnicăi, în perioada 2018-2020, CJ Sibiu a reabilitat și modernizat cu fonduri europene 133 km de drum județean, în timp ce la Suceava reabilitarea drumurilor județene realizată în ultimii 4 ani a avut trei surse de finanțare: 88 km prin PNDL 2, în timpul guvernării PSD, pe contracte de finanțare semnate în 2017, 75 de km de drum județean pe fonduri europene, pentru care „documentația a fost pregătită și lăsată de cheie de conducerea anterioară a CJ, în 2015”, și dintr-un credit, din care se face asfaltarea drumului de la Puzdra. „Suntem în situația în care actuala conducere a CJ nu a accesat nici un euro prin efort propriu”, a afirmat Mirela Adomnicăi, subliniind că guvernul PSD a alocat 216 milioane de lei prin PNDL 2 pentru asfaltarea drumurilor județene în județul Suceava.
În opinia candidatului PSD la președinția CJ Suceava, strategia de dezvoltare a județului pentru următorul exercițiu financiar trebuie să țină cont de criza sanitară generată de pandemie și să fie adaptată la nevoile locuitorilor acestui județ. „Pandemia ne-a schimbat radical modul de viață și mai mult decât oricând simțim nevoia de predictibilitate și de o strategie. Am văzut că unii încearcă să acrediteze ideea că o avem deja, asta nu înseamnă însă un document stufos, pe care nu îl citește nimeni și pe care îl faci ca să fie făcut și îl lași apoi într-un sertar”, a afirmat Adomnicăi. Ea a spus că a studiat documentul pentru etapa 2011-2020 și a constatat că este „un colaj, care a adunat proiectele primarilor din județ”, un lucru „fără sens pentru că ar însemna că nu mai avem nevoie de un consiliu județean”. În ceea ce privește viitoarea strategie de dezvoltare, pentru 2021-2027, Mirela Adomnicăi a arătat că CJ a întârziat demersurile, contractul de elaborare fiind semnat cu o firmă privată în iunie 2020, cu termen de executare 18 luni. „Vom avea o strategie abia în decembrie anul următor. Astfel, județul Suceava rămâne descoperit în 2021”, a apreciat ea.
Parteneriat real administrație-societate civilă
Totodată, Adomnicăi solicită conducerii CJ să facă un bilanț al celor două mandate în care a administrat județul și să arate „ce a vrut și ce a făcut pentru județul Suceava”, să prezinte stadiul de implementare, de realizare a obiectivelor propuse pentru 2011-2020. Referitor la următoarea strategie, candidatul PSD la conducerea CJ consideră „absolut necesar” ca forma finală să fie rezultatul unei dezbateri publice, cu implicarea societății civile.
„În toată perioada de carantinare, conducerea județului a fost aproape absentă, în schimb societatea civilă a fost cea mai vizibilă și cea mai implicată”, a declarat ea, cu precizarea că parteneriatul dintre administrația publică și societatea civilă, reprezentată de ONG-uri, asociații profesionale, sindicate, patronate, biserică etc., trebuie să fie „unul real”. „În felul acesta toți sucevenii vor fi implicați și vor fi consultați referitor la ceea ce-și doresc. Această dezbatere publică trebuie să fie făcută sub forma unor grupuri de dezbatere sectorială, pe fiecare domeniu de activitate. Ulterior, această societate civilă care a participat la dezbatere și la elaborarea strategiei trebuie să fie implicată mai departe în monitorizarea modului de implementare. Sucevenii trebuie să fie ascultați și trebuie să fie informați cu privire la județul lor”, a afirmat Mirela Adomnicăi. Ea a subliniat că pandemia, „cu nenorocirea care s-a întâmplat la Suceava, cu carantină în premieră națională, presupune o strategie complet schimbată pentru starea economică și socială a județului”.