Modul în care a fost guvernată România în ultimii doi ani şi jumătate a făcut obiectul unei analize tranşante a deputatului PNL de Suceava Ioan Balan. Acesta este de părere că ţara a fost condusă discreţionar, prin ordonanţe de urgenţă croite după ureche şi care au legat pietre de moară de picioarele iniţiativei particulare, au pus piedici investiţiilor publice şi private şi au gonit din ţară sute de mii de tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
„Mai mult de trei sferturi dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar încrederea mediului economic din ţară şi a investitorilor străini în sănătatea economiei româneşti este la minime istorice. Singurele lucruri care au crescut rapid în ultimii doi ani şi jumătate sunt: preţurile la alimente şi facturi; datoria ţării, cu peste 100 de miliarde de lei, şi deficitul balanţei comerciale, cu peste 15 miliarde de euro, pentru că aproape tot ceea ce se consumă în România provine din importuri. Incompetenţa celor trei Guverne PSD-ALDE ne-a pus în situaţia de a rata o perioadă economică favorabilă, în care creşterea economică ar fi trebuit să se măsoare în prosperitate reală, nu pe hârtie, pentru angajaţi şi pensionari, şi în realizarea unor investiţii publice pe care le aşteptăm cu toţii de peste 30 de ani: drumuri rapide şi sigure, spitale regionale moderne şi şcoli care să atragă copiii către tainele cărţilor”, a arătat Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean este de părere că votul din 26 mai este un paşaport de încredere acordat de poporul român Partidului Naţional Liberal, iar obligaţia acestui partid este aceea de a întoarce România la normalitate, la un drum sigur pro-european şi la o dezvoltare sigură, prin banii europeni gratuiţi.
„Propunem, astfel, în regim de urgenţă, eliminarea accizei suplimentare la carburanţi, care nu a adus bani în plus la bugetul de stat, dar care a scumpit în lanţ toate produsele, de la pâine, până la fructe şi legume. PNL propune tot în această săptămână eliminarea suprataxării muncii pentru contractele part-time, pentru că această prevedere absurdă a lovit exact în cea mai vulnerabilă categorie de angajaţi, tinerii. Trebuie să eliminăm cât mai rapid măsura antieuropeană a Split TVA, pentru care Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, să eliminăm taxele suplimentare care au scumpit preţul gazelor, al curentului electric, al telefoniei şi au majorat ratele bancare ale celor care au un credit”, a spus Ioan Balan.