Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul i-a solicitat ministrului Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, o serie de precizări cu privire la parteneriatele între mediul universitar şi agenţii economici privaţi.
Parlamentarul sucevean a arătat că cele mai puternice economii din Uniunea Europeană şi din lume au câştigat, şi continuă să câştige, avantaje competitive graţie parteneriatelor solide care funcţionează între universităţile de stat sau private şi agenţii economici privaţi. Colaborările generează în primul rând progres tehnologic prin intermediul proiectelor de cercetare finanţate şi realizate la nivelul universităţilor şi dezvoltate ulterior la nivelul agenţilor economici. De asemenea, parteneriatele stabilite între universităţi şi mediul de afaceri generează o puternică ocupare în rândul absolvenţilor ciclului I - licenţă şi ciclului II - masterat, contribuind la o bună integrare a tinerilor pe piaţa muncii. Nu în ultimul rând, a mai spus deputatul sucevean, mediul universitar beneficiază de finanţări consistente pentru cercetare, iar cercetătorii sunt dirijaţi către priorităţile reale de cercetare.
Mihalescul a mai arătat că în România, din păcate, cu excepţia unor universităţi cu profil politehnic, parteneriatele dintre universităţi şi mediul economic sunt nefuncţionale sau ele rămân doar pe hârtie, la nivel de angajamente şi atât.
Mihalescul: Ce măsuri de stimulare a parteneriatelor reale dintre universităţi şi mediul de afaceri intenţionează să propună astfel încât acestea să devină reale şi funcţionale?
În aceste condiţii, deputatul Mihalescul i-a cerut ministrului Andronescu să precizeze ce măsuri de stimulare a parteneriatelor reale dintre universităţi şi mediul de afaceri intenţionează să propună astfel încât acestea să devină reale şi funcţionale, nu doar nişte simple angajamente de colaborare. În acelaşi timp, parlamentarul sucevean i-a mai cerut să facă publice facilităţile pe care intenţionează să le propună, astfel încât universităţi din regiunile mai slab dezvoltate ale României, Regiunea de Nord-Est sau Regiunea de Sud-Vest, să devină generatoare de hub-uri tehnologice şi atracţii pentru investiţiile străine directe.