Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a anunţat că Senatul României a adoptat, în şedinţa de pe 1 aprilie, un proiect legislativ care vizează reducerea vârstei standard de pensionare pentru toţi angajaţii care au lucrat în grupa a II-a de muncă, în funcţie de numărul anilor împliniţi şi de stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite.
Virginel Iordache, care se numără printre coiniţiatorii acestui proiect, alături de alţi parlamentari PSD, a declarat că iniţiativa are în vedere modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul a fost adoptat cu 97 de voturi „pentru”.
„Dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare, reprezintă principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat în grupa a II-a de muncă şi/sau în condiţii deosebite de muncă cel puţin şase ani împliniţi. Singura posibilitate de a stimula şi recompensa munca depusă de angajaţii care au înfruntat efectul nociv al condiţiilor de muncă este ieşirea anticipată la pensie pentru limită de vârstă, în funcţie de numărul anilor împliniţi şi de stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite”, a spus Virginel Iordache în expunerea de motive a proiectului. Concret, el a explicat că pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001, care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, se acordă câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.
Senatorul PSD de Suceava a explicat că în acelaşi timp sunt încadrate în condiţii deosebite locurile de muncă stabilite în baza criteriilor şi metodologiei prevăzute în legislaţia în vigoare la data încadrării acestora.
„În susţinerea propunerii s-au menţionat şi impactul factorilor de risc, prevăzuţi de actele normative în vigoare, care se regăsesc la locurile de muncă din carierele miniere, precum şi rapoartele privind starea de sănătate a salariaţilor din carierele menţionate mai sus”, a declarat Virginel Iordache. El consideră că aprobarea de către Senatul României a acestei iniţiative este un act de dreptate făcut tuturor angajaţilor care au lucrat în condiţii vitrege, care şi-au periclitat sănătatea pentru bunăstarea semenilor lor. Senatorul PSD de Suceava a precizat că Senatul este prima cameră sesizată, iar legea este organică.