Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu a elogiat personalitatea maestrului Ion Irimescu, considerat cel mai mare sculptor român după Constantin Brâncuși. Bogdan Gheorghiu a amintit că pe 28 octombrie s-au împlinit 13 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Ion Irimescu, sculptorul care este continuatorul unei generaţii de mari artişti care i-a cuprins pe Paciurea, Oscar Han, Jalea sau Gheorghe Anghel.
„Arta lui Ion Irimescu entuziasmează simţurile, evoluând de la neoclasicismul de început, la etapa formelor geometrice de tip Brâncuşi, la stilul arhaic sau primitiv, până la sculptura puternic stilizată, în bronz, în care acordă o atenţie specială şlefuirii artizanale a formelor”, a spus deputatul liberal. El a subliniat că Ion Irimescu s-a impus în peisajul artei româneşti, temele predilecte fiind maternitatea şi muzica, folosind linia ondulată din Art Nouveau şi spiritul creator al Art Deco-ului, astfel încât să se păstreze departe de imitaţie şi să creeze un stil propriu, inconfundabil.
Ion (Nicu) Irimescu s-a născut la 27 februarie 1903, în satul Arghira, comuna Preutești, judeţul Baia (actualmente judeţul Suceava), fiind fiul lui Petre Irimescu și al Mariei Cazaban. Între anii 1924-1928 a frecventat cursurile Școlii Naţionale de Arte Frumoase din București, sub îndrumarea profesorilor de sculptură Dimitrie Paciurea și Oscar Han.
Bogdan Gheorghiu a precizat că în anul 1928, după absolvirea Școlii Naţionale de Arte Frumoase, Irimescu a devenit profesor de desen la Școala Normală „Ștefan cel Mare” din Fălticeni, în acelaşi an având loc debutul său artistic la Expoziţia de Pictură și Sculptură din București, unde a expus lucrarea „Eden”.
Gheorghiu a mai spus că în anul 1940 Ion Irimescu a fost numit profesor la Academia de Belle Arte din Iași, unde din 1944 a devenit rector, iar doi ani mai târziu a participat la Salonul oficial al Moldovei din Iași, unde i s-a acordat premiul Ministerului Culturii și al Artelor. Gheorghiu a mai precizat că în decursul vieţii, maestrul Ion Irimescu a expus lucrările sale în numeroase expoziţii din ţară și străinătate, respectiv la Paris, Moscova, Berna, Roma, Berlin, Praga, Stockholm, Londra, Istanbul sau Tel Aviv.
Bogdan Gheorghiu a mai declarat că în anul 1975, maestrul Irimescu a donat muzeului orașului Fălticeni 314 sculpturi, în bronz, marmură, lemn, ipsos sau plastilină, peste 1.000 de lucrări de grafică şi desen, o bibliotecă întreagă cu albume de artă românească şi universală, care cuprinde circa 1.500 de titluri, precum şi o colecţie de picturi, cu care se înfiinţează Colecţia „Ion Irimescu”, deschisă la 10 februarie, în acel an. Gheorghiu a amintit și de faptul că în perioada 1978-1989 Ion Irimescu a fost președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar începând cu 12 martie 1992, a devenit membru de onoare al Academiei Române. Deputatul liberal a mai precizat că pe 27 februarie 2003, Academia Română l-a sărbătorit pe maestru cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani.