Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a condamnat „modul brutal” prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a remaniat din Guvern pe ministrul Educaţiei, suceveanul Valentin Popa, „umilind astfel în Anul Centenar limba română”. După ce a participat sâmbătă la şedinţa Colegiului Judeţean al PMP Suceava, Eugen Tomac a precizat că plecarea lui Valentin Popa din funcţie este un troc făcut de Liviu Dragnea cu UDMR. După demisie, Valentin Popa a declarat că a luat această decizie deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a OUG nr. 9/2018 privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale. „Acest troc făcut cu UDMR reprezintă o umilinţă pentru toţi românii, dar şi un atac la statul român, pentru că limba română reprezintă un fundament pentru statul român şi leagă întreaga naţiune română. Decizia de a modifica această ordonanţă arată cât de lipsit de orice respect este Liviu Dragnea faţă de tot ceea ce înseamnă identitatea naţională a românilor”, a spus Eugen Tomac.
El a precizat că faptul că UDMR a reuşit să-şi impună „o agendă mediocră” arată cât de şubredă este situaţia în actuala majoritate parlamentară. „PSD nu mai poate trece legi organice prin Camera Deputaţilor, de aceea Liviu Dragnea este dispus la orice troc, trădând orice interes ce ţine de apărarea valorilor fundamentale care definesc statul român, implicit umilirea noastră prin această decizie, care în mod simbolic reprezintă o cedare de nepermis”, consideră liderul PMP. El a arătat că în orice ţară din UE limba oficială a statului este respectată şi există reglementările care îi consolidează statutul. Eugen Tomac a mai declarat că decizia Ministerului Educaţiei de a obliga ca şcolile minoritare să aibă profesori de limba română a fost o chestiune de minim bun-simţ. ”Nu este nici un atac, nici un abuz la adresa vreunei minorităţi, ci este o chestiune ce ţine de interesul comunităţii de a pregăti cetăţeni ai României, indiferent de limba pe care o vorbesc acasă, pentru a fi competitivi în câmpul muncii mai târziu şi pentru a putea studia în orice universitate din România, nu să rămână în anumite zone din ţară unde se pot înţelege doar în limba proprie. Considerăm că este o eroare de nepermis şi o cedare mizerabilă din partea actualei puteri”, a mai precizat Tomac.
Eugen Tomac consideră că actualul Guvern nu trebuie să rateze marcarea aşa cum se cuvine a Zilei Bucovinei şi a Zilei Naţionale
Pe de altă parte, Eugen Tomac a spus că actualul Guvern a demonstrat că este lipsit de patriotism şi viziune şi prin modul în care a gestionat Anul Centenar şi întregul calendar de evenimente care trebuiau organizate la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Tomac şi-a exprimat speranţa ca măcar în ultimele luni ale acestui an Guvernul să aloce fonduri pentru marcarea a două evenimente extrem de importante. Astfel, liderul PMP consideră că actualul Guvern nu trebuie să rateze marcarea aşa cum se cuvine a zilei de 28 noiembrie, atunci când se împlinesc 100 de ani de la unirea Bucovinei cu ţara, dar nici Ziua Naţională, pe 1 Decembrie. „Cred că cel puţin cele două date trebuiesc marcate aşa cum se cuvine în următoarea perioadă de către întreaga naţiune. Și aici este responsabilitatea Guvernului să trateze cu maximă responsabilitate cele două evenimente importante”, a precizat Eugen Tomac. El a atras atenţia şi asupra faptului că până în prezent, ministrul Culturii nu a răspuns la nici o interpelare a PMP cu privire la calendarul evenimentelor care trebuiau organizate în Anul Centenar.