Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan a criticat modul în care actuala coaliţie de guvernământ a gestionat şi gestionează problema învăţământului din România. Parlamentarul a atras atenţia că unu din cinci copii nu merge la şcoală şi asta din cauza lipsurilor materiale, ceea ce înseamnă că un drept garantat de Constituţie, cel care se referă la educaţie, este încălcat grosolan.
„Şcoala a început din nou, iar condiţiile în care elevii au fost primiţi în sălile de clasă, în cele mai multe cazuri, sunt mai rele decât în anul precedent. Singurele investiţii care s-au realizat în școli au fost cele care s-au făcut din banii administraţiilor locale, din banii puţini care le-au mai rămas la dispoziţie după ce Guvernul le-a confiscat banii din anii anteriori, în vreme ce Guvernul a promis mult și a făcut nimic. Promisiunea celor 2.500 de școli și grădiniţe noi a rămas tot la stadiul de promisiune, iar manualele școlare noi, pline de greșeli, sunt mai rele decât cele vechi. Mai mult decât atât, mii de școli continuă să funcţioneze în ilegalitate. Din cauză că nu s-au făcut investiţii, din cauză că toalete sunt tot insalubre și fără apă curentă, aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ nu au nici astăzi avize sanitare sau autorizaţiile de securitate la incendii”, a arătat Ioan Balan.
În opinia deputatului sucevean, lucrurile au involuat în sistemul de învăţământ din România, şi nu de azi, de ieri, ci în ultimii 30 de ani, fără ca persoanele care s-au aflat la conducerea ministerului de resort să reuşească să găsească soluţii viabile de redresare a acestei corăbii. Cel mai mari probleme se înregistrează în mediul rural, acolo unde şcoala se transformă încet-încet într-un vis.
„Una dintre cauzele principale pentru care copiii, în special din mediul rural, nu merg la școală este de natură economică. Copiii din familii mai nevoiașe nu își pot permite să asigure costurile în creștere ale școlii. Ghiozdănelul cu rechizite, transportul, pacheţelul și toate celelalte costuri conexe au ajuns la un nivel la care școala a devenit, dintr-un bun public gratuit, un bun de lux, pe care nu și-l permit toţi copiii. Este evident că atâta vreme cât Guvernul nu va face investiţii serioase și nu va susţine familiile cu venituri modeste, mii de copii nu vor merge în continuare la școală, deși, potrivit Constituţiei, învăţământul obligatoriu este gratuit”, a menţionat Ioan Balan.
Parlamentarul liberal a ţinut să amintească şi faptul că propunerile legislative menite să schimbe în bine faţa învăţământului românesc au fost ignorate sau tratate cu superficialitate.
Ioan Balan a precizat că PNL a propus programul ”masa caldă în școli”, care ar fi asigurat o alimentaţie sănătoasă pentru elevi și un stimul pentru toate familiile ca să-și trimită copiii la școală, propunere care nu a fost luată în considerare, la fel ca alte iniţiative.
„Am susţinut majorarea alocaţiei de stat pentru copii, astfel încât aceasta să asigure măcar rechizitele necesare oricărui școlar. Am propus, de asemenea, programul <școală după școală>, tot ca o formulă de sprijin pentru părinţii care merg la serviciu și nu au cu cine să-și lase copiii. Am propus bani mai mulţi pentru transportul elevilor de la sate cu microbuze școlare, căci sunt încă mulţi copii care merg pe jos ore întregi de acasă și până la școală. Ne-am lovit, de fiecare dată, de opoziţia PSD-ALDE, care, în cele mai multe cazuri, a respins programele propuse de noi, pe motiv că nu sunt resurse financiare”, a precizat Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean este de părere că pentru actuala coaliţie de guvernare educaţia nu reprezintă o prioritate, în ciuda creşterii economice cu care se laudă premierul.