Sume cu adevărat uriaşe apar într-un raport al Curţii de Conturi Suceava despre o serie de nereguli financiare descoperite la Primăria Rădăuţi şi SC Servicii Comunale SA. Consilierul local liberal Cătălin Miron a dorit să afle mai multe informaţii despre modul cum s-au cheltuit banii publici, dar spre surpriza sa i s-a transmis că datele sunt secrete şi nu pot fi furnizate.
„Sume colosale, de zeci de milioane de lei, neîncasate și uitate de conducerea Primăriei Rădăuţi, procese pierdute de alte milioane de lei, sunt transformate în secret de serviciu de primarul municipiului Rădăuţi prin dispoziţia nr. 701 din anul 2016. Chiar şi în aceste condiţii, ultimul raport al Curții de Conturi Suceava derulat la SC Servicii Comunale SA este devastator. Sunt evidenţiate facturi umflate, activități economice fictive și o cheltuire discreționară cu prietenii a resurselor societății. În plus, Primăria Rădăuţi a fost obligată să plătească penalităţi de 4.824.880 de lei către SC Servicii Comunale SA pentru activități economice fictive”, a arătat Cătălin Miron.
Ca exemplu, pentru iluminatul public SC Servicii Comunale SA a facturat şi încasat suplimentar şi nejustificat suma de 460.190 de lei, în timp ce pentru serviciile de salubrizare s-au făcut plăţi fără documente justificative în sumă de 1.208.626 de lei.
În sprijinul acestor afirmaţii, consilierul liberal a adus şi argumente extrase din hârtii oficiale ale unei instituţii a statului român. Mai mult, Cătălin Miron spune că s-a lucrat cu unităţi de măsură diferite când a fost vorba de Primăria Rădăuţi şi de SC Servicii Comunale SA.
„În timp ce Primăria Rădăuţi nu a ridicat un deget pentru a recupera 25 de milioane de lei de la SC Servicii Comunale SA, a acceptat la plată facturi pentru activități economice fictive. Acest lucru rezultă din raportul de control depus la SC Servicii Comunale SA sub nr. 3148 din 15.12.2017. Mai mult, prin adresa nr. 42.407 din 15.03.2018 primarul municipiului Rădăuţi confirmă existenţa unei creanţe în valoare de 4.824.880 de lei, sumă ce reprezintă majorări de întârziere, penalităţi, cheltuieli de judecată, onorarii avocat și de executare silită”, a dezvăluit Cătălin Miron.
Consilierul local rădăuţean afirmă că prin gestionarea frauduloasă a celor aproape 30 de milioane de lei oraşul a fost văduvit de investiţii extrem de importante pentru comunitate.
„Echivalentul a 50 de km de drum asfaltat s-a evaporat cu ajutorul măiestriei juridico-economice a domnului primar Nistor Tătar. Prin dispariția celor 29.824.880 lei din bugetul local se putea asfalta în totalitate infrastructura stradală din orașul nostru. Controlul exercitat de primarul municipiului asupra majorității absolute din Consiliul Local nu înseamnă că nu trebuie să răspundă atât în fața rădăuţenilor, dar și în fața legii, pentru această devalizare a bugetului local”, a concluzionat Cătălin Miron.
Potrivit consilierului liberal, în afara faptului că ţine la secret date de o mare importanţă privind cheltuirea banului public, primarul Nistor Tătar a stabilit o premieră în România: s-a dat singur în judecată și apoi s-a executat silit, fireşte fără o minimă informare a Consiliului Local Rădăuţi.