Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băişanu, i-a adresat mai multe întrebări secretarului de stat Doru Vişan din cadrul Ministerului Energiei legate de intenţiile acestuia cu privire la viitorul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi al minei de la Crucea, din judeţul Suceava. Alexandru Băişanu i-a transmis lui Doru Vişan că având în vedere situaţia critică în care se află, acesta trebuie să ofere câteva explicaţii pentru a-şi clarifica poziţia faţă de viitorul companiei. „Vreţi domnule Vişan Doru să falimentaţi CNU – SA, vânzarea activelor, a Uzinelor R Felioara şi a zăcământului de la Tulgheş – Grinţieş la un preţ de <nimic> şi închiderea minei Crucea – Botuşana. Faceţi parte alături de alţii dintr-un grup de interese care doreşte distrugerea CNU în favoarea unei mine private?”, l-a întrebat deputatul ALDE pe secretarul de stat Doru Vişan.
Alexandru Băişanu i-a mai solicitat acestuia să explice şi de ce nu aplică prevederile Legii 42/2017 coroborate cu prevederile OUG 65/2016 privind ajutorul de stat acordat CNU şi de ce nu disponibilizează sumele reţinute în conturile Ministerului Energiei în valoare de 29,49 de milioane de lei, bani ce provin din activitatea CNU. Băişanu a atras atenţia că fără aceste sume compania se află în pragul iminent al falimentului, sau mai exact al lichidării, conform prevederilor legale. „Este domnul Bobâlcă Cornel în discuţii cu firme de insolvenţă care sunt deja pregătite să lichideze, să distrugă sau să falimenteze CNU, demers susţinut şi favorizat de corespondenţa tendenţioasă şi netransparentă cu Comisia UE în relaţia cu CNU - SA? Sunteţi conştient de dezastrul ecologic care se va produce dacă închideţi CNU în stadiul actual ca efect al împiedicării disponibilizării sumei solicitate pentru a fi deblocată?”, a continuat Băişanu seria întrebărilor adresate lui Doru Vişan.
Băişanu mai vrea să afle de la acesta şi dacă se urmăreşte prin falimentarea CNU transformarea României în groapă de deşeuri radioactive, deosebit de periculoase pentru populaţia României.
Alexandru Băişanu a mai adăugat că în condiţiile în care CNU este un furnizor captiv, având în vedere că nu poate să producă şi să vândă decât către SN Nuclearelectrica SA şi ANRSPS, secretarul de stat Doru Vişan trebuie să precizeze, ca reprezentant al Ministerului Energiei cu atribuţii în acest domeniu, de ce nu a întreprins demersurile necesare pentru aprobarea unei hotărâri de Guvern prin care trebuie să includă în bugetul de venituri şi cheltuieli suma aferentă necesarului de venituri pe anul 2018 pentru încheierea contractului de livrare de octoxid de uraniu cu ANRSPS. Alexandru Băişanu a subliniat că toate cele sesizate anterior demonstrează rea-voinţă şi intenţia clară de distrugere şi falimentare a ciclului nuclear integrat din România, în favoarea unor grupuri de interese, pierderea a 20% din energia ţării şi afectarea gravă a securităţii şi siguranţei sistemului energetic.