Creşterea explozivă din 2017 a facturilor la energie electrică şi gaze naturale a stârnit nemulţumire nu doar în rândul populaţiei, ci şi în rândul parlamentarilor, inclusiv cei ai coaliţiei de guvernare PSD-ALDE. În acest context, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a ţinut să amintească o afirmaţie a deputatului Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor: „România are o performanţă negativă fără precedent la nivel mondial în legătură cu preţul facturilor la energie electrică şi gaze naturale, care au înregistrat majorări de peste 40%, respectiv 48%, într-un singur an”.
Parlamentarul sucevean este de acord că această evoluţie a preţurilor este nejustificată din multe puncte de vedere, dar şi de neconceput atâta vreme cât România are un potenţial energetic deosebit, dispune de toate materiile prime necesare, de infrastructura specifică, iar mare parte din consumul intern este asigurat pe calea importurilor.
„Reamintesc că, după ce domnul Liviu Dragnea a impus demiterea conducerii ANRE în anul 2017, a urgentat numirea unei noi conduceri şi a dispus înfiinţarea unor comisii de anchetă, preţul la energie, în special la gazele naturale, a crescut şi mai repede decât fusese anticipat. Toate acestea în condiţiile în care preţul la energie afectează direct standardul de viaţă al populaţiei, precum şi competitivitatea celei mai mari părţi a agenţilor economici”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul liberal s-a adresat atât ministrului Energiei, Anton Anton, cât şi preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriţă, de la care aşteaptă o serie de răspunsuri vizavi de situaţia expusă.
„Aş dori o prezentare detaliată care să conţină motivele pentru care preţul la energie electrică şi la gaze naturale a crescut într-un ritm alert în anul 2017. Nu aş vrea ca răspunsul să genereze o derobare de responsabilităţi între ANRE şi Ministerul Energiei. De asemenea, doresc să menţionaţi ce măsuri concrete, de politică economică, dar şi legislativă, ar fi împiedicat acest salt al preţului la energie, care a influenţat preţul la majoritatea bunurilor de larg consum”, sunt aspectele pe care Ioan Balan le vrea lămurite.
Acesta nu s-a oprit la anul trecut, ci a dorit să afle care sunt estimările care există la nivelul ANRE şi al Ministerului Energiei privind evoluţia preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru anii 2018, respectiv 2019.
În plus, Ioan Balan a solicitat o situaţie detaliată, lunară, a cantităţilor de energie electrică, respectiv gaze naturale, care au provenit pe calea importurilor în perioada 1 ianuarie 2017 – 1 aprilie 2018, precum şi preţurile pentru importuri, respectiv pentru producţia internă, pentru ca în acest fel să poată avea o imagine mai clară a ceea ce s-a întâmplat în acest domeniu.