Viceprimarul Sucevei Marian Andronache este noul preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a Partidului Mişcarea Populară. Marian Andronache a obţinut noua funcţie în urma Conferinţei Judeţene de Alegeri a PMP Suceava, care a avut loc sâmbăta trecută, în prezenţa a aproape 400 de delegaţi din 72 de filiale locale ale acestui partid. Marian Andronache a candidat singur pentru funcţia de preşedinte al PMP Suceava, aceasta după ce omul de afaceri din Cajvana, Gheorghe Jucan, care îşi depusese candidatura pentru aceeaşi funcţie, şi-a dat demisia din partid în timpul conferinţei de alegeri, acuzând probleme mari în organizarea acesteia.
Alegerile din cadrul PMP Suceava au avut loc în prezenţa preşedintelui executiv al partidului, deputatul Eugen Tomac, alături de care au mai participat preşedinţi şi deputaţi de organizaţii din majoritatea judeţelor Moldovei şi din Bistriţa-Năsăud, precum şi a vicepreşedintelui la nivel naţional, Gabriela Dobrotă. La alegerile de sâmbăta trecută a fost prezent şi singurul primar PMP din Suceava, cel din comuna Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, care însă nu a candidat pentru vreo funcţie de conducere judeţeană. În urma voturilor exprimate, Marian Andronache a fost ales preşedinte al PMP Suceava cu 318 voturi pentru şi şase împotrivă.
Proteste ale unor foşti membri PMP înainte de conferinţa de alegeri
Conferinţa judeţeană a PMP Suceava a debutat cu proteste în faţa locaţiei în care urma să fie aleasă noua conducere. Câteva zeci de actuali şi foşti membri ai PMP Suceava i-au aşteptat pe liderii naţionali ai partidului cu pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „Nu vindeţi PMP-ul”, „Vrem alegeri libere! Respectaţi dreptul de a candida şi de a alege” sau „Cerem suspendarea Conferinţei Judeţene de Alegeri PMP”. Protestatarii reclamau nereguli în procesul de organizare a Conferinţei Judeţene de Alegeri, unii spunând că li s-a interzis dreptul de a candida, dar şi faptul că au fost excluşi nemotivat din partid. Incidentele au continuat şi pe perioada conferinţei de alegeri, când omul de afaceri Gheorghe Jucan şi-a depus demisia din partid după primul discurs al preşedintelui executiv, deputatul Eugen Tomac. Şi GheorgheJucan a acuzat modul în care s-au organizat alegerile. Alături de Gheorghe Jucan şi-au prezentat demisia din partid şi cei 18 membri ai filialei PMP din comuna Baia.
Tomac a făcut apel la unitatea organizaţiei judeţene şi a stabilit ca ţintă pentru viitoarele alegeri minimum 30.000 de voturi pentru PMP Suceava
În discursul său, preşedintele executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac, a făcut un apel la toţi membrii filialei judeţene să fie uniţi şi să se trateze cu respect unii cu ceilalţi. „Vă mulţumesc celor care în mod onest, din convingere, aţi venit în acest partid al lui Traian Băsescu, şi aţi ales să faceţi politică mai departe sub conducerea domniei sale. Misiunea PMP Suceava e foarte importantă şi mi-aş dori foarte mult ca fiecare membru să înţeleagă să ne tratăm unii pe alţii cu respect, să fim buni colegi, să ne gândim la perspectivele pe care le-am putea avea dacă ne organizăm bine şi dacă ştim exact cum putem să-i convingem pe locuitorii judeţului Suceava să-şi îndrepte cu mai multă încredere privirea spre PMP”, a spus Tomac. El a arătat că noua conducere a PMP Suceava trebuie să înfiinţeze filiale în toate cele 114 localităţi ale judeţului, trasând în acelaşi timp şi numărul minim de voturi pe care PMP Suceava trebuie să-l obţină la viitoarele alegeri. Eugen Tomac a precizat că în judeţul Suceava sunt aproape 588.000 de votanţi, iar PMP Suceava trebuie să obţină minimum 30.000 de voturi. El le-a transmis membrilor PMP Suceava că „lucrurile care nu ne fac cinste nu trebuie să se mai întâmple” şi a adăugat că în judeţul Suceava acest partid trebuie să atingă ţinta de 30.000 de voturi prin muncă, responsabilitate şi seriozitate.
Eugen Tomac a făcut referire şi la protestele şi demisiile de dinaintea şi din timpul conferinţei, precizând că ştia că sunt „unii colegi nemulţumiţi”, însă în acelaşi timp regretă faptul că „unii oameni nu înţeleg când să se oprească”. „Există momente în viaţa politică când trebuie să-ţi asumi înfrângerile. Le transmit celor care cred că pot să facă jocuri mărunte că nu vor avea nici o şansă. Aceştia nu pot umili această construcţie şi nu îi voi lăsa să facă acest lucru. Şi nu au avut curajul să vină aici să-şi spună punctul de vedere, pentru că nu îl au.”, a spus preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.
Marian Andronche i-a plătit cotizaţia lui Gheorghe Jucan pentru a-l avea ca şi contracandidat pentru şefia PMP Suceava
După discursurile invitaţilor şi a unor candidaţi pentru funcţii în conducerea PMP Suceava, Marian Andronache a spus că organizarea Conferinţei Judeţene de Alegeri s-a făcut cu îndeplinirea tuturor prevederilor statului. Marian Andronache a spus că singura rugăminte pe care a avut-o la comisia care a organizat alegerile a fost de a-i accepta candidatura lui Gheorghe Jucan pentru funcţia de preşedinte. Andronache a subliniat că acesta nu avea cotizaţia plătită la zi, motiv pentru care i-a plătit el toate sumele restante, pentru a-l avea ca şi contracandidat la alegerile pentru funcţia de preşedinte al PMP Suceava. Marian Andronache a spus că în contul cotizaţiei lui Gheorghe Jucan a plătit suma de 2.700 de lei, pentru care a prezentat o chitanţă pentru suma achitată. El a subliniat că este dezamăgit de faptul că Gheorghe Jucan şi-a prezentat demisia din partid, adăugând că suma pe care a plătit-o pentru cotizaţia acestuia va fi folosită pentru plata unei părţi din datoriile pe care le are filiala judeţeană. Marian Andronache a mai declarat că personal nu vrea să piardă nici un membru de partid, „iar cei care au avut de plecat au făcut-o deja”.
Andronache: „Nu vom mai fi o filială care se zbate în jurul procentului de 4%”
Marian Andronache a spus că în calitate de preşedinte al PMP Suceava, un prim obiectiv al său va fi reconstrucţia imaginii publice a organizaţiei judeţene. „Am format în municipiul Suceava o echipă puternică şi lucrul acesta vreau să-l fac şi cu organizaţia judeţeană. Dinainte de alegerile locale şi până la aflarea rezultatelor de la alegerile parlamentare, PMP a fost o echipă în judeţul Suceava, sau cel puţin aşa părea să fie. După aceste alegeri s-a întâmplat ceva. Lipsa de transparenţă, modul de cheltuire a fondurilor, neasumarea slabelor rezultate au indus tensiuni în organizaţie, care au răbufnit la finalul anului 2017. Sunt lucruri care trebuie amintite, dar nu vreau să intru în detalii”, a spus Andronache. El a arătat că în perioada premergătoare alegerilor în PMP Suceava au fost „folosite multe energii” din partea unor actuali şi foşti colegi care au dispărut după alegerile locale şi au reapărut acum. „Dacă aceste energii ar fi fost folosite cu aceeaşi intensitate la alegerile parlamentare am fi avut, cu siguranţă, un deputat şi un senator”, a declarat liderul PMP Suceava. Marian Andronache a spus că noua conducere judeţeană a PMP Suceava trebuie să fie unită şi să dea dovadă de transparenţă, aspecte care au lipsit până în prezent. „Nu sunt de acord să mai aud <lasă că merge şi aşa>, cum erau obişnuiţi foştii colegi din conducere, pentru că în primul rând conducătorii trebuie să dea dovadă de corectitudine”, a ţinut să precizeze Andronache.
Liderul PMP Suceava a arătat că alături de el îl are pe primarul staţiunii Pojorâta, Ioan Bogdan Codreanu, „fanionul PMP” din judeţ, dar şi pe toţi ceilalţi aleşi, viceprimari şi consilieri locali. „Ei, aleşii locali, reprezintă forţa partidului la Suceava. Scheletul îl avem, ceea ce ne-a lipsit la alegerile locale din 2016, şi pe el trebuie să clădim în continuare şi veţi vedea ce forţă politică va deveni PMP în judeţul Suceava”, a declarat Andronache.
El a afirmat că în calitate de preşedinte, alături de noua echipă de conducere, îşi propune să instaureze ordinea şi disciplina în partid, cu respectarea statutului şi a regulamentului PMP, să înfiinţeze filiale în toate localităţile judeţului şi să deschidă uşile partidului. Marian Andronache a subliniat că nu promite obţinerea anumitor procente la alegeri. „Ce pot să vă spun este că nu vom mai fi o filială care se zbate în jurul procentului de 4%. Dacă vom realiza până la finalul anului 2018 atât cât ne-am propus, la alegerile europarlamentare ne vom bate de la egal la egal cu PSD şi PNL”, a declarat Marian Andronache.
Noua echipă de conducere a PMP Suceava
În cadrul conferinţei PMP de sâmbăta trecută a fost aleasă întreaga structură de conducere a organizaţiei judeţene. În urma voturilor exprimate, Marian Andronache îi va avea lături în conducerea PMP Suceava pe prim-vicepreşedintele Vasile Zlevoacă, secretarul general Anca Mihaela Gâtlan, secretarul general adjunct Constantin Munteanu şi opt vicepreşedinţi, respectiv Sorin Andrei, Romeo Cocerhan, Vasile Dan Dumitru, Petru Nistor Juravle, Bogdan Adrian Nicolau, Radu Constantin Reziuc, Cristian Gheorghe Sidor şi Florin Şalar. În cadrul conferinţei judeţene au fost aleşi şi opt secretari executivi: Andrei Marian Ciutac, Dan Deleanu, Constantin Dorel Donisan, Constantin Gabor, Luana Paula Lupuşanschi, Mihai Opriş Macovei, Ilie Nacu şi Raimund Johannes Onesciuc.