Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 mar 2018 - Anul XXIII, nr. 49 (6759)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lobby

Mărţişorul, înscris pe lista UNESCO prin eforturile deputatului sucevean Alexandru Băişanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând cu anul în curs sărbătoarea Mărțișorului este un element de Patrimoniu Mondial, după ce a fost înscris pe lista UNESCO. Meritul pentru acest lucru îi revine deputatului ALDE de Suceava Alexandru Băişanu, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

„Îmi doresc ca tradițiile noastre să fie cunoscute în întreaga lume și consider că a arăta respect pentru datinile românilor este pentru noi, parlamentarii, o datorie morală. În decembrie 2017, am participat la cea de-a 12-a sesiune a Comitetului interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, în Republica Coreea, unde am reușit introducerea în selecta listă a Patrimoniului Mondial Imaterial a dosarului multinaţional România, Bulgaria, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Republica Moldova, privind practicile culturale asociate zilei de 1 Martie. Dosarul avea recomandare de amânare pentru sesiunea următoare a Comitetului, pentru că Republica Moldova și Macedonia trebuiau să mai aducă unele completări. Ca urmare a acțiunilor de lobby ale delegației parlamentare a României în cadrul sesiunii, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Delegaţiei permanente a României pe lângă UNESCO, dosarul <Practici culturale de 1 martie> a fost acceptat”, a arătat Alexandru Băişanu.

Şi pentru că momentul trebuia marcat într-un cadru adecvat, pe 28 februarie, în spațiul din fața Sălii de Plen a Camerei Deputaților, a avut loc expoziția-eveniment „Mărțișorul, între vechi și nou”, realizată împreună cu reprezentanţii Muzeului Satului și ai Academiei Române, instituţii care sprijină demersul de promovare a valorilor culturale româneşti şi bunurile înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„România este printre țările care își respectă angajamentele luate la nivelul UNESCO și de aceea consider că ar trebui să avem o reprezentare mai bună în structurile acestei organizații. Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților şi Senatului și-a propus ca, prin acțiuni de diplomație parlamentară, să promoveze imaginea României pe plan internațional, iar pentru aceasta este nevoie de abordări interinstituționale unitare, care să crească șansele de înscriere a elementelor de patrimoniu național în lista UNESCO”, a mai completat deputatul ALDE de Suceava.

Alexandru Băişanu a făcut şi o scurtă prezentare a mărţişorului. Astfel, tradiţia de a confecţiona şi a purta un şnur împletit din două fire, unul alb şi unul roşu, vine încă din Antichitate și este, în vremurile moderne, asociată zilei de 1 Martie.

Acest şnur, numit ”mărţişor”, era realizat şi dăruit de femei membrilor comunităţii, care-l purtau la început de primăvară, la gât, la încheietura mâinii, iar mai târziu, prins în piept. Denumit și Marţ, Mărţic sau Mărţug, era purtat de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcţie de zonă. Potrivit datelor din Atlasul Etnografic al României, mărțișorul a fost răspândit pe tot teritoriul ţării, fiind atestat documentar în peste 500 de localităţi.

Cercetătorii spun că mărțișorul, dincolo de rolul său de împărtăşire a bucuriei începutului de primăvară şi de dovadă a afecțiunii, era asimilat și cu o funcţie protectoare, dar și cu una socială, de solidarizare a membrilor comunităţii și de recunoaştere a apartenenţei la un grup. Astăzi, mărțișorul este oferit de bărbaţi doamnelor și domnișoarelor, ca semn al prețuirii, iar semnificațiile rămân de natură simbolică: albul continuă să reprezinte puritatea începutului, iar roşul va rămâne un atribut al vitalităţii, care înseamnă sănătate, frumuseţe și iubire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărţişorul, înscris pe lista UNESCO prin eforturile deputatului sucevean Alexandru Băişanu.
 Vizualizări articol: 1638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Mărţişorul, înscris pe lista UNESCO prin eforturile deputatului sucevean Alexandru Băişanu3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei