Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a salutat opinia adoptată de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei cu privire la impactul pe care îl va avea articolul 7 din Legea educaţiei din Ucraina, care se referă la folosirea, în educaţie, a limbii de stat, a limbilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale și a altor limbi. Virginel Iordache a amintit că opinia Comisiei de la Veneţia a confirmat evaluarea României cu privire la impactul negativ al art. 7 din legea amintită asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, inclusiv ale celor aparţinând minorităţii române.
„Comisia de la Veneţia critică art. 7 din legea amintită și cere modificarea sa, apreciind că acesta este vag, lipsit de precizie juridică și de claritate, și nu garantează în mod adecvat dreptul la educaţie în limba minorităţilor. Comisia cere astfel amendarea art. 7 și înlocuirea sa cu un text mai echilibrat și mai clar. Comisia constată, așa cum a susţinut constant partea română, că legea implică o diminuare a oportunităţilor de învăţare în limbile minorităţilor, putând fi ridicată chiar o problemă de constituţionalitate a legii”, a declarat Virginel Iordache. El a adăugat că această Comisie arată că Legea trebuie să asigure echilibrul corect între promovarea limbii de stat și protecţia drepturilor lingvistice ale minorităţilor, care nu pot fi diminuate în mod nejustificat.
Reamintim că senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a făcut parte din delegaţia parlamentară română care în cursul lunii octombrie a.c. a efectuat o vizită oficială în Ucraina, la Kiev, unde a avut discuţii cu autorităţile ucrainene în vederea menţinerii învăţământului în limba română în zonele cu minoritate română din această ţară. Virginel Iordache declara la vremea respectivă că în cadrul întâlnirilor avute a primit asigurări că actuala legislaţie ar putea fi modificată în condiţiile unui aviz negativ din partea Comisiei de la Veneţia. El a mai precizat că autorităţile române au primit asigurări că va fi adoptată o altă lege, subsecventă legii educaţiei existentă în acest moment, intitulată Legea învăţământului preuniversitar, în care se va stipula clar că învăţământul se va realiza și în limbile oficiale ale Uniunii Europene. Senatorul PSD de Suceava mai afirma că în acest context ar exista argumente pentru ca situaţia să fie reglementată cât mai curând, iar minoritatea română din Ucraina să-şi păstreze drepturile câștigate.
Mai trebuie spus că tot în luna octombrie, senatorul Virginel Iordache s-a întâlnit, împreună cu ceilalţi membri ai delegaţiei parlamentare, la Parlamentul României, cu ministrul de Externe al Ucrainei, Pavel Klimkin. În cadrul discuţiilor, Iordache a arătat că ministrul de Externe al Ucrainei a dat asigurări că președintele ţării sale va ţine cont de realităţile existente în acest moment și de recomandarea și avizul Comisiei de la Veneţia.