Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, a fost ales, sâmbătă, la Cluj-Napoca, preşedinte al Ligii Aleşilor Locali PNL. Flutur a fost singurul candidat la această funcţie şi a fost votat în unanimitate de colegii săi de partid.
În sală au fost reprezentanţii celor peste 1.000 de primari şi peste 12.000 de consilieri locali şi judeţeni pe care îi are PNL în administraţiile locale. Delegaţia PNL Suceava a avut 50 de membri, printre care primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harşovschi şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Gheorghe Niţă şi Viorel Seredenciuc. Din partea Partidului Popular European (PPE), la eveniment a fost preşedintele grupului PPE în Comitetul regiunilor, Michael Schneider.
În discursul său de la Cluj-Napoca, Flutur a afirmat că Liga Aleşilor Locali ”este o forţă şi unul din pilonii de bază ai PNL, alături de celelalte organizaţii” şi că alegerea unei noi conduceri înseamnă şi ”startul pentru o reorganizare”, astfel încât PNL să câştige bătălia la alegerile europarlamentare. ”Să intrăm în linie dreaptă pentru alegerile care urmează. Foarte mult contează modul cum ne organizăm şi sunt foarte conştient că de la noi se aşteaptă foarte multe lucruri”, a afirmat Gheorghe Flutur.
El s-a declarat onorat de votul în unanimitate pe care l-a primit pentru funcţia de preşedinte al Ligii Aleşilor Locali PNL, arătând că astfel, ”cu această ocazie, mi-am câştigat şi locul în Biroul Executiv Central, lângă preşedintele partidului, în echipa de la vârf”.
Susţinerea de la Bruxelles pentru PNL este ”încurajatoare”
Prima măsură dispusă în noua calitate a fost convocarea Biroului Politic al Ligii Aleşilor Locali pentru data de 4 decembrie a.c., la Bucureşti, pentru adoptarea unei poziţii oficiale faţă de ultimele modificări legislative, în special în ceea ce priveşte constituirea bugetului comunităţilor locale.
”Va trebui să ne manifestăm poziţia fermă alături de reprezentanţii noştri în asociaţia municipiilor, oraşelor, comunelor şi consiliilor judeţene din România. Dorim transparenţa alocării resurselor financiare şi compensarea deficitului datorat scăderii impozitului pe venit”, a afirmat Flutur. Propunerile susţinute atât de aleşii locali ai PNL, cât şi de parlamentari vizează modul de repartizare a cotelor din impozitul pe venit şi colectarea redevenţelor din exploatarea resurselor naturale, deblocarea legii parteneriatului public-privat, transferul coordonării unor activităţi, precum cea în domeniul sănătăţii sau în infrastructura de drumuri, la nivel judeţean.
”Pe 4 decembrie ne vedem la Bucureşti şi vom analiza pas cu pas Codul administrativ, Codul de procedură administrativă, pachetul legilor achiziţiilor publice pentru accelerarea absorbţiei fondurilor. Fac un apel la unitate, dar nu doar declarativă. Măcar acum, când intrăm în Anul Centenar, să pornească de la noi, de la liberali, un semnal de unitate pentru marile proiecte de ţară, modernizarea Constituţiei, infrastructura de transport mare, legarea celor trei provincii istorice şi strategii de dezvoltare economică în toate regiunile ţării”, a declarat preşedintele Ligii. Acesta a mai menţionat că ”semnalele de la Bruxelles venite de la grupul PPE sunt încurajatoare în ceea ce priveşte susţinerea politicilor liberale în domeniul descentralizării, în respectarea autonomiei locale, a autonomiei decizionale, financiare”, precum şi în ceea ce priveşte întărirea rolului comunităţilor locale şi regionale.