Liberalii suceveni şi-au lansat, ieri, candidaţii la alegerile parlamentare din 11 decembrie a.c., în prezenţa preşedintelui PNL, Alina Gorghiu, şi a managerului de campanie, Gheorghe Falcă, primarul Aradului. Gazdele evenimentului au fost preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, şi preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava, Ion Lungu. În faţa unei săli arhipline cu membri şi simpatizanţi PNL, pe scenă au urcat candidaţii de pe locurile considerate eligibile la Camera Deputaţilor - Ioan Balan, Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu, Dumitru Mihalescul şi Radu Surugiu, şi la Senat - Dan Cadariu şi Steliana Miron, dar şi un reprezentant al parlamentarilor PNL care nu mai candidează, prim-vicepreşedintele Dumitru Pardău.
Încă de la început, liderul PNL Gheorghe Flutur a subliniat că demonstraţiile de forţă politică de la precedentele campanii electorale - imnuri, steaguri, puzderia de afişe şi de bannere - trebuie compensate la aceste alegeri prin ”muncă asiduă, idei şi soluţii” care să fie demonstrate de viitorii parlamentari PNL de Suceava deoarece ”ne-am angajat la lucruri uriaşe (n.r. - liberalii din administraţia judeţeană şi locală), pe care nu le putem face singuri; ne trebuie parlamentari şi guvern”. Lansarea candidaţilor PNL Suceava a fost un eveniment dominat de eleganţă şi decenţă, cu mesaje clare pentru mobilizarea membrilor şi a simpatizanţilor pentru a le explica alegătorilor care sunt realizările PNL atât la nivel judeţean, cât şi naţional.
Lungu face apel la suceveni pentru ”un vot util”
Cel care a prezentat succint cei 6+2 candidaţi consideraţi eligibili de PNL Suceava a fost Ion Lungu. Acesta a arătat că 60% dintre candidaţi n-au mai fost parlamentari şi că prin prezenţa pe locuri eligibile a Angelicăi Fădor şi a Stelianei Miron PNL asigură o reprezentare feminină de 30%, liberalii îndeplinind astfel ”o cerinţă a electoratului”. Ioan Balan ”are experienţă parlamentară şi a reprezentat Suceava cu cinste în Parlament”, de Angelica Fădor Lungu s-a declarat ”foarte mândru” deoarece vine din rândul primarilor, Bogdan Gheorghiu ”vine din lumea afacerilor, din mass-media”, care ”are nevoie să fie reprezentată în Parlament”, Dumitru Mihalescul - ”om de afaceri cu experienţă”, Radu Surugiu - ”un parlamentar care s-a acomodat cu Suceava”, Dan Cadariu - ”cu o bogată experienţă în administraţie” şi Steliana Miron - ”cu expertiză parlamentară”. Lungu le-a recomandat candidaţilor să stea ”cu fruntea sus” când merg în faţa alegătorilor ca să le ceară votul pentru PNL având ca puncte forte activitatea lui Gheorghe Fluture, ”care a făcut în patru luni, de când a preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, cât alţii într-un mandat de patru ani”, şi proiectele derulate şi în curs de implementare în mandatele sale de primar al Sucevei.
În discursul său, Lungu a încercat să contracareze reducerile de taxe şi impozite şi creşterile salariale iniţiate de PSD, afirmând că nu au o bază economică sănătoasă. ”Sigur, este creştere economică şi este meritul domnului prim-ministru Cioloş. A mai fost o creştere economică şi am dat-o în consum şi când a venit criza din 2008-2009 n-am avut ce pune pe masă”, a spus Lungu.
Pentru ca după alegerile din decembrie să existe ”compatibilitate între preşedintele României şi prim-ministru”, între preşedinte şi Guvern şi între preşedinte-Guvern şi Parlament, Ion Lungu le-a cerut colegilor săi ca în această campanie să facă apel la suceveni ”să dea un vot util”.
Cu vivacitatea-i cunoscută la manifestările electorale, Lungu şi-a încheiat discursul strigând sloganul partidului, ”România Înainte”, în aplauzele candidaţilor şi ale publicului.
Cadariu: „Coloana vertebrală pentru dezvoltarea ţării o reprezintă investiţiile”
Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, i-a invitat apoi să ia cuvântul atât pe actualii parlamentari, cât şi pe candidaţii aflaţi pe locurile considerate eligibile, pentru a prezenta atât măsuri din programul de guvernare propus, cât şi principalele proiecte pe care vor să le susţină în Parlament.
După discursul primarului Ion Lungu, actualul deputat PNL Dumitru Pardău, care nu va mai candida pentru un nou mandat, a făcut un apel la unitate şi la sprijinirea noii echipe de parlamentari liberali suceveni care vor reprezenta judeţul. Dumitru Pardău le-a mulţumit colegilor de partid pentru sprijinul pe care i l-au acordat pe parcursul celor trei mandate de deputat, adăugând că deşi nu mai candidează va rămâne în continuare alături de PNL şi echipa liberală. „E un moment deosebit pentru mine, dar diferit. Este pentru prima dată în ultimii 12 ani când o să fac un apel să sprijiniţi echipa PNL de parlamentari, chiar dacă nu mai fac parte din ea. Este o echipă extraordinar de bună, mult mai bună decât la celelalte partide. Susţin în totalitate echipa PNL, rămân în continuare alături de ei şi voi fi în continuare un om de dreapta”, a spus Pardău. El a subliniat că echipa de candidaţi a PNL Suceava este exact ceea ce solicită electoratul, formată din oameni cu experienţă în politică, administraţie sau în afaceri, adăugând că este pentru prima dată când un primar, Angelica Fădor, candidează pentru un mandat de deputat. El le-a transmis celor prezenţi să aibă încredere în PNL Suceava şi în victoria în aceste alegeri, „pentru că PNL îşi propune ceea ce e mai bun pentru România”, iar în final a ţinut să le mulţumească şi colegilor Dan Gospodaru, Romică Andreica şi Sanda-Maria Ardeleanu.
Primul dintre candidaţi invitat să ia cuvântul a fost Daniel Cadariu, care a precizat că echipa de candidaţi prezentată de PNL Suceava este extrem de echilibrată între tinereţe şi maturitate, având o experienţă mare în foarte multe domenii de activitate. Cadariu a amintit că el personal a făcut parte din echipa lui Gheorghe Flutur în primul său mandat de preşedinte al CJ Suceava, perioadă în care în judeţ au fost atrase fonduri de peste un miliard de euro. El a amintit şi de faptul că la alegerile locale din 2016 PNL a obţinut cel mai bun scor electoral pentru Consiliul Judeţean, ceea ce a făcut ca liderul liberalilor suceveni să se întoarcă la conducerea judeţului. „Urmare a acestui vot Gheorghe Flutur a revenit la conducerea CJ Suceava, iar în patru luni au fost deblocate şi realizate zeci de proiecte de dezvoltare, şi în acelaşi timp a fost relansată şi promovarea Bucovinei”, a spus Daniel Cadariu. El a mai declarat că pentru PNL, coloana vertebrală pentru dezvoltarea ţării o reprezintă investiţiile, în programul de guvernare fiind precizat clar că viitorul Guvern condus de Dacian Cioloş îşi propune o infuzie de capital de 24 de miliarde de euro în proiecte. Daniel Cadariu a mai precizat că rolul viitorilor parlamentari suceveni va fi şi acela de a vota un Guvern PNL, condus de Dacian Cioloş. ”Un guvern liberal va constitui garanţia că Suceava va merge înainte”, a punctat Cadariu. El a arătat că în condiţiile în care în jurul României toate ţările au viziuni pro-ruse, un viitor Guvern liberal va reprezenta garanţia că ţara merge înainte.
La rândul său, Radu Surugiu a transmis că programul viitorului Guvern Cioloş are trei măsuri concrete pentru susţinerea tinerilor, printre care dezvoltarea învăţământului dual profesional, dar şi măsuri pentru debirocratizare, pentru a asigura un acces uşor la instituţiile statului. ”Dacă vorbim de România înainte, trebuie ca şi tinerii să meargă înainte”, a declarat Surugiu.
Primarul comunei Iacobeni, Angelica Fădor, a declarat că nominalizarea ei drept candidat pentru Camera Deputaţilor reprezintă o onoare, dar şi o responsabilitate foarte mare. Cu 15 ani de experienţă în administraţia publică locală, din care opt ca primar, Angelica Fădor a spus că PNL este singurul partid care militează pentru dezvoltarea comunităţilor locale, a satului românesc, dar şi pentru a asigura o salarizare unitară întregului personal bugetar.
Dumitru Mihalescul: „Susţin cu tărie reducerea fiscalităţii, prin scăderea la 16% a contribuţiilor sociale, scăderea TVA tot la 16% şi reducerea cu 50% a numărului de taxe şi impozite”
Unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din judeţ, Dumitru Mihalescul, a subliniat că este o onoare pentru el să facă parte din echipa puternică de candidaţi ai PNL Suceava. Mihalescul a amintit că a reuşit să construiască o firmă puternică şi benefică economiei româneşti, plătind taxe şi impozite în ţară, motiv pentru care în Parlament va lupta pentru adoptarea legii prin care companiile străine să-şi plătească taxele şi impozitele în România. El a spus că susţine reducerea fiscalităţii, prin scăderea la 16% a contribuţiilor sociale, scăderea TVA tot la 16% şi reducerea cu 50% a numărului de taxe şi impozite.
Aflat la prima candidatură pentru Parlament, Bogdan Gheorghiu a remarcat încă de la începutul discursului său frigul din Casa de Cultură, precizând că din păcate în astfel de locaţii administraţia locală nu poate face nici o investiţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor, având în vedere că „PSD a fost cel care le-a transferat într-o zonă în care nu se poate face aşa ceva”, adăugând că va promova o lege pentru ca această situaţie să se îmbunătăţească. Gheorghiu a adăugat că judeţul Suceava este o insulă liberală „într-o Moldovă pesedistă”, dar că PNL Suceava va câştiga alegerile, fiind o organizaţie puternică ce se bazează pe trei piloni, Ioan Balan, Ion Lungu şi Gheorghe Flutur. El a subliniat faptul că PSD a fost partidul care a tras judeţul Suceava în jos, partidul care a îndatorat numeroase primării prin proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”, dar şi prin blocarea a numeroase programe de dezvoltare. „Nu trebuie să lăsăm PSD să tragă judeţul înapoi. Avem nevoie de un Guvern liberal pentru a duce Suceava, Bucovina, România înainte”, a spus Gheorghiu.
Aflată la a doua candidatură pentru un mandat de senator, Steliana Miron a precizat că PNL este partidul care îşi va duce la îndeplinire toate angajamentele, aşa cum a făcut-o şi în cazul unor măsuri concrete deja adoptate, cum ar fi majorarea alocaţiilor pentru copii şi a indemnizaţiilor de creştere pentru mame. Steliana Miron a spus că viitoarea guvernare liberală are în vedere majorarea alocaţiilor pentru copii la 200 de lei/lună. „Suntem o echipă unită puternică, iar PNL are cel mai bun program de guvernare şi avem specialişti care pot să gestioneze cu eficienţă banii publici în folosul cetăţenilor”, a dat asigurări Steliana Miron.
Ioan Balan: "PNL înseamnă prosperitate pentru o Românie înainte, în timp ce PSD înseamnă neputinţă şi rugină, pentru o Românie înapoi”
Ultimul dintre candidaţii care a luat cuvântul a fost deputatul Ioan Balan, cel care deschide lista de candidaţi ai PNL Suceava pentru Camera Deputaţilor. Ioan Balan a declarat că în timp ce PNL îşi propune o Românie înainte, pentru că „PNL înseamnă prosperitate”, PSD vrea o Românie înapoi, „pentru că PSD înseamnă neputinţă şi rugină”. Balan a spus că PNL a lăsat în anul 2012 în judeţul Suceava „o forfotă continuă”, în aproape fiecare localitate fiind cel puţin un proiect în derulare, iar în următorii patru ani „PSD nu a reuşit să facă nimic”. „Acesta este sloganul PSD: România înapoi”, a subliniat Ioan Balan. El a spus că liberalilor le este uşor să facă această campanie pentru că se bazează pe realizările a doi piloni din judeţ, Gheorghe Flutur la Consiliul Judeţean şi Ion Lungu la Primăria Suceava. „Aceşti doi piloni ne dau forţa necesară şi fac diferenţa între PNL şi PSD. Noi putem să arătăm că atunci când am fost la putere am făcut ceva pentru oameni, în timp ce la PSD se vede neputinţa de a face ceva”, a precizat Ioan Balan.
El a afirmat că cea mai bună garanţie pentru ca programul PNL de guvernare să fie realizat este de a obţine în judeţul Suceava un scor foarte bun, câştigarea unei majorităţi în Parlament pentru ca liberalii să aibă viitorul Guvern condus de Dacian Cioloş. Balan a subliniat că prioritatea zero pentru viitoarea guvernare PNL este de a promova legea salarizării unitare, care să se adreseze tuturor cetăţenilor. Ioan Balan i-a îndemnat pe membrii şi simpatizanţii PNL să meargă şi să le vorbească oamenilor despre realizările liberalilor pentru ca aceştia să poată da viitorul Guvern.
Flutur, ponderat cu atacurile la PSD, s-a focalizat pe programul PNL de dezvoltare
Celălalt pilon de campanie al PNL la Suceava, Gheorghe Flutur, a fost cel care a încheiat discursurile sucevenilor. Abilitatea acestuia de a prelua rapid orice subiect şi a-l transforma în temă politică a fost demonstrată ieri încă o dată. Referindu-se la frigul din sala mare a Casei Culturii, Flutur a spus că ”mi-am propus să dăm fiori, dar nu prietenilor noştri, aşa că îmi cer scuze pentru frigul din sală”, iar întârzierea Alinei Gorghiu, din cauza traficului dintre Iaşi şi Suceava, a fost o bună ocazie de a vorbi despre necesitatea unui drum cu patru benzi de la Iaşi la Suceava şi despre proiectul de modernizare a drumului de la limita cu judeţul Iaşi – Suceava – Dărmăneşti, abia depus la finanţare la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est.
Spre deosebire de alte campanii electorale, de data aceasta discursul lui Flutur nu s-a concentrat pe atacuri la adresa PSD şi a candidaţilor social-democraţi din Suceava, ci a fost focalizat pe proiectele de care şi-a legat numele - modernizarea aeroportului şi a Spitalului de Urgenţă Suceava, managementul integrat al deşeurilor, dezvoltarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi pe platforma de guvernare a PNL. Spre deosebire de unii dintre candidaţi, care nu s-au dat în lături de la a agita flamura ”pericolului roşu” al partidelor de stânga din statele din jurul României, poziţia exprimată de Gheorghe Flutur a fost mult mai atentă şi mai nuanţată în privinţa contextului politic european şi mai ales al relaţiilor cu statele vecine.
Flutur: ”Nu citiţi sondajele, daţi TVA-ul jos din ele”
Liderul liberal a vorbit astfel despre ”fraţii noştri din Ucraina”, cu care Suceava are proiecte de cooperare, pe Regiunea Cernăuţi, şi despre o veste ”citită cu bucurie”, că UE intenţionează să liberalizeze vizele pentru Ucraina.
Gheorghe Flutur şi-a încurajat colegii să creadă în victoria PNL la alegerile parlamentare din decembrie şi le-a cerut să nu creadă în sondajele de opinie şi exit-poll-uri. ”Nu citiţi sondajele, daţi TVA-ul jos din ele”, a spus Flutur. Totodată, el a sfătuit echipele de campanie să demonteze propaganda PSD, mai ales pe tema creşterilor salariale promise de social-democraţi, şi să explice electoratului ”bigamia politică” practicată de PSD, care conduce în teritoriu toate instituţiile descentralizate.
Gheorghe Flutur a mai spus că victoria PNL în alegerile parlamentare înseamnă că prim-ministru va fi în continuare Dacian Cioloş, ”un om onest, pragmatic, de bun-simţ şi foarte muncitor”. ”Suntem compatibili. Sloganul nostru, <România Înainte>, înseamnă dezvoltare. Trebuie să mergem înainte, că înapoi podul e rupt”, a subliniat liderul liberalilor suceveni.
Alina Gorghiu: PNL Suceava are toate elementele necesare pentru a avea succes la alegerile parlamentare
În aplauzele celor prezenţi, liderul PNL, Alina Gorghiu, a ţinut să precizeze încă de la început că unul dintre cei mai buni prieteni ai săi este Gheorghe Flutur. Alina Gorghiu le-a spus membrilor şi simpatizanţilor PNL că în judeţul Suceava liberalii au toate elementele necesare pentru a avea succes la alegerile parlamentare. Gorghiu a vorbit în primul rând despre „echipa extraordinară” a PNL Suceava. „Aveţi o echipă foarte bună, iar lista de candidaţi este foarte importantă. Şi am ţinut să avem pe listă oameni integri, cu experienţă şi care nu au probleme cu legea”, a declarat preşedintele PNL. Alina Gorghiu a adăugat că un alt element care va asigura succesul în alegeri este programul de guvernare propus de PNL. Ea a arătat că în timp ce PSD şi Liviu Dragnea vin în faţa oamenilor cu măsuri populiste, PNL are o viziune serioasă cu privire la mărirea salariilor personalului bugetar, respectiv o creştere a salariilor de 30-40% în următorii patru ani. „Nu venim cu poveşti precum Liviu Dragnea, ci cu cifre şi calcule realiste”, a arătat Gorghiu.
Ea a afirmat că PNL are programe „fabulos de bune” pentru mediul privat, amintind de cota unică generalizată de 16% pentru TVA şi contribuţiile sociale. Alina Gorghiu a spus că măsurile fiscale vor merge în paralel cu proiecte concrete pentru dezvoltarea educaţiei, cum ar fi „şcoală după şcoală” sau „masă caldă la şcoală”. Făcând referire la sănătate, ea a amintit de proiecte pentru construcţia a 900 de case ale medicului, dublarea salariilor la medici începând din iunie 2017. Gorghiu a precizat că şi pentru pensionari PNL va asigura scutirea de impozite, arătând că aceştia „nu trebuie să mai fie un monopol pentru politicile de stânga ale PSD”. ”Un al treilea lucru care va asigura succesul este acela că diferenţa fundamentală dintre PNL şi PSD stă în persoana premierului. PNL are un premier desemnat fără carnet de partid, dar cu multe alte calităţi. La PSD vorbim de Liviu Dragnea, care a transformat judeţul Teleorman în polul sărăciei, cu un şomaj mai mult decât dublu comparativ cu media pe ţară. Iar Liviu Dragnea minte, înşală aşteptările populaţiei, motiv pentru care trebuie oprit din a mai manipula oamenii”, a spus Alina Gorghiu.
Ea le-a urat liberalilor suceveni mult succes în campanie, avansând chiar ideea că PNL Suceava ar putea să obţină doi senatori şi şapte deputaţi.